Библейска напаст връхлетя САЩ


Дата: 03/05, 14:34

Кадър Ютуб

Жителите на американския щат Южна Каролина бяха стреснати от нашествието на милиарди насекоми, съобщи CBS News, цитира Бг он ер и БНТ.

В средата на май САЩ ще преживеят нашествие на две люпила периодични цикади наведнъж – рядко събитие, което ще се случи за първи път от повече от 200 години.

Първите цикади вече се появиха в американския щат Южна Каролина.

Периодичните цикади не се появяват на повърхността с години, така че мнозина чуха техните брачни песни за първи път. Притеснени хора се свързват със службите за спешна помощ и се оплакват от звуци с неизвестен произход.

Докладите сравняват шума със сирени, стонове и рев.

Някои хора спират полицаите на улицата и питат какво става. Службата на шерифа на окръг Нюбъри в Южна Каролина трябваше да разпространи публикация в социалните медии, обясняваща, че странните звуци са брачните песни на периодичните цикади и не са причина за безпокойство. 

Шумът ще продължи около шест седмици и ще спре до средата на юни. След това цикадите отново ще потънат в земята и няма да се върнат още 17 години.

Периодичните цикади, които се срещат в Северна Америка, прекарват по-голямата част от живота си под земята и се издигат на повърхността само веднъж на всеки 17 или 13 години. В рамките на един месец те намират партньор, размножават се, снасят яйца и умират.

Тогава се раждат ларвите, които веднага се заравят в земята и чакат следващото нашествие. Цикадите от рояка, обозначен с римската цифра XIX и обхващащи щатите Тенеси, Джорджия, Тексас и Алабама, се очаква да се появят през 2024 г. За последно са били видени през 2011 г., тоест преди 13 години, пише БГНЕС.

В същото време ще започне нахлуването на рояк XII, който живее в Уисконсин, Илинойс и Индиана. Излиза на повърхността веднъж на 17 години. Цикадите от този рояк не са се събуждали по едно и също време от 1803 г. насам. 

Следващият път, когато подобно съвпадение ще се случи, ще бъде едва през 2445 година.



Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Георги Рачев: Истинският плаж ще е от юни
Дата: 17/05, 23:14

Експерт за катастрофата с кола на НСО: АПИ не е осигурила видимост на пътя
Дата: 17/05, 22:521 Коментар

Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичните бизнес иновации на 2023 г.
Дата: 17/05, 22:40

Повишават се температурите в събота
Дата: 17/05, 22:30

Ретро мотриса ще пътува между София и Банкя на 24-ти май
Дата: 17/05, 22:13

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия