Германски политик пострада тежко при атака в Дрезден


Дата: 04/05, 19:26

Снимка Пиксабей

Неизвестни атакуваха политик в голяма европейска държава.

Германски политик беше атакуван и ранен тежко от четирима нападатели късно снощи, докато лепеше предизборни плакати в град Дрезден в източната част на Германия, съобщи днес полицията, цитирана от ДПА.

Четиридесет и една годишният Матиас Еке, който е член на левоцентристката Германската социалдемократическа партия (ГСДП), понастоящем е депутат в Европейския парламент.

След нападението е откаран за лечение в болница и ще трябва да претърпи операция. Еке водач на листата на ГСДП за предстоящите европейски избори в източната германска провинция Саксония.

Полицията заяви, че нападателите все още не са установени.

Минути по-рано, по данни на органите на реда, група от четири неизвестни лица атакували 28-годишен активист на предизборната кампания на Зелените, също докато лепял плакати.

Нападателите го удряли с юмруци и ритали, като са му причинили наранявания, без да се уточнява какви.

Поради сходното описание на извършителите и близкото разстояние между местата, на които са извършени побоите, разследващите предполагат, че те са дело на една и съща група.

Партийната организация на ГСДП в Саксония заяви, че и други екипи от предизборни активисти, които са лепели плакати, са били подлагани на обиди и опити за сплашване, и добави, че има унищожени агитационни материали.

Това нападение е "непогрешим сигнал към всички хора в страната", заявиха в съвместна декларация съпредседателите на саксонската ГСДП Хенинг Хоман и Катрин Михел.

Двамата регионални партийни лидери обвиниха крайнодясната "Алтернатива за Германия" и други десноектремистки организации в насаждане на омраза срещу демократичните политици и предупредиха, че привържениците на десницата вече действат "без всякакви задръжки и гледат на демократичните политици като на лесна плячка". Германската демокрация "не бива да толерира това", посочиха те.

Германският вътрешен министър Нанси Фезер, която също е представител на ГСДП, заяви, че ако се докаже, че нападението е политически мотивирано, то би представлявало "много сериозно посегателство срещу демокрацията", предаде Асошиейтед прес.

"Свидетели сме на ново измерение на антидемократичното насилие", посочи тя.

ГСДП е и партията на канцлера на Германия Олаф Шолц.

В Есен полицията също издирва двама заподозрени, този път за нападение срещу двама политици от Зелените, извършено в четвъртък вечер в града.

Случаят е поет от специализираната полицейска Служба за защитата на държавата поради възможността атаката да се окаже политически мотивирана.

Кай Геринг, който е депутат в германския парламент в Берлин, бил заедно с Ролф Флис, местен политик от Есен, когато към 22:30 ч. на улицата към тях се приближили хора.

След първоначален приятелски разговор, възникнал спор, след което последвали обиди. Флис бил ударен в лицето и е леко ранен. Двамата заподозрени са избягали с такси.

Засега няма сведения какво са казали нападателите на двамата зелени политици при свадата.

Изданието "Весталгемайне цайтунг" съобщи, като се позова на Флис, че извършителите са знаели, че той и Геринг са официални представители на изборна длъжност.

В съвместно изявление двамата политици посочиха: "Загрижени сме от растящата враждебност към политиците. Няма да бъдем сплашени, защото се нуждаем от хора, които са отдадени на службата на обществото".

Местната структура на Зелените в Есен определи нападението като будещо пълно недоумение.

"Заставаме заедно срещу (подобни действия) и ще продължим да се борим за свят, в който политиците да могат да работят без страх", посочи градската партийна организация, предаде БТА.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Той беше номер 1 мамино синче в България, но Ергенът го измести
Дата: 18/05, 15:33

Тежка катастрофа край Смолян
Дата: 18/05, 15:26

Калин Сърменов: Вижте Калотина. Българите лъжем, че сме бедни
Дата: 18/05, 15:26

Ще гърми и трещи в тази част на България
Дата: 18/05, 15:24

Мика Зайкова обяви какво ще стане с пенсиите от 1 юли и еврото
Дата: 18/05, 15:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия