Руските медии във възторг от избора на Даниил Видински за Патриарх на БПЦ


Дата: 30/06, 16:59

Булфото

Изборът на нов патриарх на Българската православна църква (БПЦ) днес беше проследен от руската държавна информационна агенция ТАСС. Медията съобщи за резултатите от първото гласуване на делегатите на патриаршеския събор и за избирането на Даниил Видински на втори тур за предстоятел на БПЦ, цитира БТА и Нюз.бг

Преди избора агенцията публикува и коментар в подкрепа на Даниил Видински. Той беше определен като най-предпочитан кандидат за български патриарх заради най-близки възгледи с Руската православна църква (РПЦ) от Аркадий Малер, член на Синодалната библейско-богословска комисия и на Междусъборното присъствие на РПЦ, който е и ръководител на интелектуалния клуб "Катехон". Той отбелязва, че Даниил осъжда действията на Константинополската патриаршия и не признава църковните разколници в Украйна.

"От тримата предложени кандидати има само един, който в най-голяма степен устройва нашата църква. Това е Видинският митрополит Даниил, който за разлика от другите кандидати още през 2018 г. директно заяви, че действията на Константинополската патриаршия по отношение на руската църква са напълно антиканонични", посочва Малер. Той допълва, че Даниил видински не признава разколническата Православна църква на Украйна (ПЦУ) и се е явил на патриаршеските избори с тази позиция.

Аркадий Малер каза още, че по-рано всички предстоятели на БПЦ са били в добри отношения с Московската патриаршия, но ситуацията се е променила. Според него отношенията между българската и руската църква се усложняват от недружелюбната политика на Константинопол, както и от факта, че българските власти вече са изцяло ориентирани към Запада.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Любимо на зрителите предаване по Нова има нова водеща
Дата: 02/07, 15:33

20-годишен с 11 присъди обра оборота на магазин в центъра на Варна
Дата: 02/07, 15:311 Коментар

Варна е домакин на Европейско първенство по плажен хандбал за юноши и девойки до 16 години
Дата: 02/07, 15:28

Магистрати от ЕС разговаряха с представители на ръководството на Апелативен съд – Варна
Дата: 02/07, 15:27

Започнаха огледи на училищата във Варна
Дата: 02/07, 15:25

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия