Станишев: Някои от кандидатите на БСП ще стоят по-добре в листата на "Възраждане". Упадъкът може да стане необратим


Дата: 30/04, 17:00

Булфото

Бившият премиер и лидер на БСП Сергей Станишев обяви, че предстоящите избори са съдбоновни. Той си тръгва от Европарламента, но се завръща в родната политика, все още без да дава конкретна информация как. Според него европейските избори могат да бъдат захлупени от грозната национална кампания. Той смята, че както в Европа, така и в България трябва да се мине към класически коалиции.

Станишев анализира, че евроскептицизмът нараства навсякъде в Европа и даде своята прогноза за евровота - ЕНП и ПЕС ще запазят своите водещи позиции, но либералите са застрашени да изпаднат от третото място.

 

Тези европейски избори са изключително важни, бих казал дори съдбовни, коментира евродепутатът Сергей Станишев - член на Делегацията на българските социалисти в Европейския парламент, на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.Тези европейски избори могат изцяло да бъдат захлупени от грозната национална кампания, на която вече сме свидетели и вероятно няма да доведат до разговора какъв ЕС искаме и нашето място в него, смята той.


Според Станишев е необходимо Европейският съюз да се промени и акцентът в тази промяна трябва да се сложи върху икономическото развитие. Той отбеляза, че имаме абсолютно нова геополитическа ситуация и пълномащабна война на европейския континент, а делът на брутния вътрешен продукт на Европа системно намалява и вече е 16% от световния.

 

 "Под атака са и основните ценности на ЕС - демокрацията, правата на човека. Разбирането на тези тенденции и опасността от тях доведе до необходимостта двама бивши премиери - Марио Драги и Енрико Лета - да представят своя анализ за това как оттук нататък да се развива ЕС, за да оцелее. В доклада на Драги директно се говори за радикална промяна.", коментира още той.

 

Не съм имал никакви съмнения, че от това ръководство на БСП няма да бъда предложен в евролистата, коментира още Сергей Станишев. Той посочи, че първи в БСП, още през 2018 г., се е противопоставил на „изкорубването на лявото“, прогресивното и европейското съдържание и подмяната на БСП с „консервативно ляво“. Бях наясно, че това ще има политическа и лична цена, бях и съм готов да я платя, защото това са моите лични убеждения, заяви Станишев.

 

"Защото първи в БСП, още през 2018 г. се противопоставих на изкорубването на лявото, прогресивното и европейското съдържание и подмяната на БСП с "консервативно ляво". Днес са много критиците на ръководството на партията, само че мнозина от тях носят своята отговорност за това превъплъщение. Като преизбран президент на ПЕС през 2019 г., имах най-много номинации, но този факт не попречи на Нинова да ме извади от листата. ", коментира той и допълни: " Пожелавам успех на кандидатите на БСП. Въпреки че някои от тях биха стояли по-добре в листата на "Възраждане". Ако сред тези избори БСП не намери инстинкта за промени в ръководството прогнозата ми е, че упадъкът ще стане необратим".

През последните години задълженията ми бяха предимно в Европа, затова имах по-малко активност в България, но се завръщам, каза евродепутатът. Станишев коментира, че дали ще продължи в политиката е функция на това дали ще усети, че има обществена необходимост за различна политика от това, което виждаме днес, и хора, които са готови да тръгнат в тази посока. Той уточни, че това не е на всяка цена, но не го изключва.

 

Бившият президент на ПЕС отчете работата си като евродепутат досега: "Тръгвам от Европарламента със самочувствие за добре свършената работа. Благодарен съм, че българите го оценяват - наскоро видях проучвания, които ме нареждат сред евродепутатите с най-високи авторитет и доверие".

 

По отношение на бъдещите си планове, Станишев коментира: "Ако видя, че има нагласа за постигането на целите пред страната и продължа да срещам съмишленици, ще участвам в политиката.", остави той отворена вратата за продължение на пътя на родния политически терен."



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Лятна занималня и образователни курсове от Образователен център АЛГО
Дата: 17/05, 03:30

Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичните бизнес иновации на 2023 г.
Дата: 17/05, 03:30

На 17 май рожден ден има Лили Игнатова
Дата: 17/05, 03:00

От Космоса до домашната аптека – уникални български пробиотици
Дата: 17/05, 02:50

Въздушната тревога, обявена в град Харков, е била в сила над 16 часа
Дата: 17/05, 02:13

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия