Георги Рачев: Истинският плаж ще е от юни


Дата: 17/05, 23:14

кадър: Бтв

Президентът, дипломати и министър Евтим Милошев дадоха старта на туристическия сезон в Стария град в Несебър

Туристическият сезон вече е открит, а като по поръчка дъждовете по Черноморието засега спират.

Официалният старт бе даден в петък от президента Румен Радев, министъра на туризма Евтим Милошев и кмета на Несебър Николай Димитров на фона на несебърската ривиера в подстъпите на крепостната стена Стария град. Присъства и дипломатическият корпус в България.

След церемонията, предшествана от традиционния танц на девойка с пита, гостите разгледаха старата част на града, който е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. А президентът Радев поздрави дипломатите на английски.

Несебър е вече пълен с туристи, но реалният старт на сезона малко ще закъснее - докато времето трайно се оправи.

Истинският плаж ще е от юни, каза пред “24 часа” климатологът от Софийския университет проф. Георги Рачев.

Но по Черноморието още от вторник ще е слънчево и приятно, докато над Западна България все още има валежи и ще е сравнително хладно

По морето максималните температури трайно ще преминат 20 градуса, а към 25 и 26 май вече ще са летни - около 25°. По-ниските минимални обаче показват, че още сме в късната пролет - те ще са от 14 до 16 градуса.

“Разбира се, няма да е като през август - слънцето да изгрее и да залезе без облаче. Ще има облачност и по морето, но няма да е това, което беше. Досега температурите бяха 15-16°, колкото е и на морската вода”, обясни проф. Рачев.

Предстои продължително затопляне и към края на месеца водата ще достигне 20°, а на плиткото може и малко отгоре. Юни ще посрещнем с топло, слънчево и хубаво време по българското черноморско крайбрежие.

Всички плажове са готови за летния сезон - те са обезпаразитени, почистени, снабдени са с необходимите съоръжения и е набран персонал за тях, каза Кирил Спасов, зам.-шеф на Асоциацията на концесионерите на черноморски плажове.

Цените на чадърите и шезлонгите ще са миналогодишните

Когато започна пандемията, правителството даде възможност на концесионерите и наемателите да платят с 50% по-ниски такси на държавата срещу намаление със съответния процент на таксите за плажни принадлежности. Първата година десетина плажа се възползваха, но после никой не е повторил, защото излезли на загуба, обясни Спасов.

22 плажа по Черноморието тази година са носители на “Син флаг” - международно признатия сертификат за екологичност. Това е едва 6-7% от всичките около 300 български плажа.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Избраха Соня Йончева за „Музикант на годината“
Дата: 01/06, 18:25

Известен българин купи къщата на Талев в Прилеп
Дата: 01/06, 18:18

Тежко ПТП на магистрала "Хемус" в посока Варна
Дата: 01/06, 18:12

"Хизбула" започна серия от атаки срещу Израел
Дата: 01/06, 18:111 Коментар

Естат: Голяма изненада, ако изборите са днес
Дата: 01/06, 18:05

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия