Сушата в Европа добива застрашителни размери


Дата: 08/08, 09:57

Снимка Pixabay

Безпрецедентна е суша е обхванала Европа. 

Във Франция повече от 100 общини останаха без питейна вода.  Правителството сформира кризисен щаб, който да изготви план за справяне със ситуацията. За 93 региона е издадена заповед за намаляване на потреблението на вода. Властите определиха сушата като най-тежката в историята на Франция. 

Долината на река, откъдето идва почти една трета от селскостопанската продукция на Италия, също е изправена пред бедствена ситуация. Нивото на водата в реката е с 2 метра по-ниско от средното за сезона.  В Обвалден, високо в швейцарските Алпи, извикаха армията, за да спаси кравите, предава БТА.

Докато планинските потоци в алпийската страна пресъхват, военните хеликоптери бяха изпратени миналата седмица, за да транспортират огромни контейнери с вода до пасищата от езерата отдолу, в опит да предотвратят стадата да умрат от жажда. Нидерландия тази седмица обяви национален недостиг на вода, докато властите в Полша въведоха ограничения за реки, включително Висла, най-дългата в страната, където нивата на водата са спаднали близо до рекордни ниски нива.

Във Варшава фериботните служби по Висла бяха спряни за седмица миналия месец заради ниското ниво на водата. Учените смятат, че летните суши могат да се превърнат в норма в Западна Европа - четири от последните пет лета са били изключително сухи - поради ефектите от изменението на климата.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Дотук за три години и седем вота държавата е похарчила 710 милиона лева
Дата: 28/03, 21:18

Тежка катастрофа между кола и мотор в София
Дата: 28/03, 21:10

Полицията влезе в бежанския център в "Овча купел"
Дата: 28/03, 20:501 Коментар

Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 28/03, 20:50

Хекимян за план-сметката: Може да бъде определен като „бюджет на липсите“
Дата: 28/03, 20:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия