Д-р Асен Меджидиев: Обмисляме намаляване на карантината и разхлабване на мерките


Дата: 09/08, 17:49

Редактор: Недко Петров

e-mail: nedko_petrov_petel.bg@abv.bg

Стопкадър бТВ

Обмисляме да намалим карантината за болни от ковид. Тя да стане от 5-7 дни за ваксинирани и 7 дни за неваксинирани, като неваксинираните трябва да си направят после два антигенни теста и ако покажат отрицателен резултат, да бъдат освободени от изолация и карантина. Силно се надявам и това е мнението на Експертния съвет, който приключи преди два часа, че през другата седмица още повече ще постигнем разхлабване на мерките и ще дадем възможност на хората да могат да живеят нормално, да преживяват с професиите си и оттам да не страда бизнеса и цялата държава. Също така от днес Министерството на здравеопазването пуска в обръщение постепенно един голям ресурс от безплатни антигенни тестове, за да могат хората свободно да се тестват.

Това каза здравният служебен министър Асен Меджидиев в „Лице в лице“ по бТВ.

Аз реших да предприема малко по-различен подход и да коригирам някои неща в Националния план. Реших да събирам екип от специалисти и лично в моя кабинет вече имаме три такива сбирки за шест дни с епидемиолози, инфекционисти и включително и хора от бизнеса и от всички сфери. Разглеждаме мерките, така както и правилно да се налагат. В момента се намираме в плато, дори мога да кажа, че леко тръгваме в низходяща част. Натовареността е основния критерий, по който ние реагираме, и натовареността на болничната система. В момента натовареността на болничната система е такава, че имаме до 9%  заети неинтензивни легла и около до 5,2% от интензивните легла, което предоставя възможност ние да реагираме. С днешната заповед премахваме маските в обществени сгради и закрити помещения. Това е корекцията, която нанасяме от предишната заповед. Корекциите в тези заповеди вече ще се нанасят ежеседмично, тъй като регулярно тези експерти ще се събират всяка седмица и ще разглеждат ситуацията, каза още д-р Асен Меджидиев.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Призовават да се шофира внимателно през прохода „Петрохан”
Дата: 20/04, 08:27

Сакраменто и Везенков отпаднаха от плейофите
Дата: 20/04, 08:10

Днес във Варна отбелязват 148 години от избухването на Априлското въстание
Дата: 20/04, 08:00

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 20/04, 08:00

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 20/04, 08:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия