Доц. Мангъров за новия вирус: Обривът е ярко червен и обхваща двете бузи на детето


Дата: 20/05, 16:00

Снимка: Булфото

Доц. Мангъров направи интересен коментар за новия вирус, който върлува у нас.

Нов вирус започва да циркулира в страната ни, предупреждава д-р Мирослава Киселкова, експерт от РЗИ-Бургас, където вече има регистриран случай на заболяването - Парвовирус B19, известен още като "вирус на шамара" заради специфичните обриви по бузите. За вируса няма ваксина, но преболедувалият получава доживотен имунитет.

Характерно за паровируса е обривът по лицето, болки в стави и мускули, температура. Инфекцията е силно заразна при децата, а обривът, който причинява, е характерен по лицето. Въпросният обрив прилича на плесница по бузата и затова инфекцията е известна като "вирус на шамара". Тя протича леко при малките пациенти, в повечето случаи, но е опасна за възрастните хора с анемия, отслабена имунна система или при бременни жени.

Доц. Атанас Мангъров коментира за "Труд", че рядко се случват усложнения при деца като миокардит, но и такива не са изключени. Все пак това е автоимунна реакция на организма. Той обясни, че парвовирус B19 е особено опасен при бременни, където може да доведе до трайни увреждания на плода. Освен изброените симптоми - обрив, температура и болки в ставите, при децата, може да се проявят още разстроен стомах, главоболие, хрема. Обривът е ярко червен и обхваща двете бузи на детето, като се разпространява по торса, крайниците, стъпалата и на други места, обривът може да бъде и сърбящ, особено по стъпалата, пише blagoevgrad24.bg.

Характерният обрив за вируса се проявява в края на заболяването и е възможно да бъде объркан с други вирусни обриви, които са свързани с прием на лекарства. Обривът може да се появи и да изчезне до три седмици, като става по-видим, когато детето е изложено на екстремни температури или прекарва време на слънце.

Възрастните обикновено не развиват обрив по бузите. Вместо това, най-изявеният симптом на парвовирусна инфекция при тях е болката в ставите, продължаваща от няколко дни до седмици. Най-често засегнатите стави са тези на ръцете, китките, коленете и глезените. Болестта е заразна през седмицата преди появата на обрива. След като вече се появи обривът, пациентът не се счита за заразен и не е необходимо да бъде изолиран.

Лекарите допълват, че миенето на ръцете е добра превенция срещу предаване на всякакви вируси. Допълват, че инкубационният период на заболяването е между 1 и 12 седмици.

Вирусът не е непознат за страната ни, но не е толкова често срещан, защото предизвиква по-леки заболявания, които не толкова често се диагностицират и трудно се различава от останалите болести със същите симптоми. Ако има нещо характерно за заболяването е, че то не представлява особен медицински проблем, защото в 99% от случаите протича много леко и не се нуждае от някакво особено лечение или приемане в болница.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Как да не се тръшнем болни?
Дата: 03/06, 02:00

Шолц: Готови сме да защитаваме всеки метър от територията на НАТО
Дата: 03/06, 01:48

Яник Синер ще е съперникът на Григор Димитров на четвъртфиналите на “Ролан Гарос”
Дата: 03/06, 01:27

Силно земетресение в Япония
Дата: 03/06, 01:19

Хиляди са евакуираните в Южна Германия заради наводненията
Дата: 03/06, 01:01

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия