Много падащи звезди в нощта срещу 6 май


Дата: 05/05, 22:11

снимка Pixabay

Пикът на метеорния поток Ета Аквариди ще е в нощта срещу 6 май.  Източникът му е Халеевата комета - когато Земята пресече орбиталния ѝ път, нейните отломки изгарят в атмосферата и оставят дълги следи. Астрономите очакват до 50 "падащи звезди" на час, съобщиха за ТАСС от пресслужбата на Московския планетариум.

"Майското небе ще ви зарадва с "метеоритен дъжд" от съзвездието Водолей. От 19 април до 28 май 2024 г. ще има поток от Ета Аквариди или майски Аквариди. Пикът на активността ще настъпи в нощта на 5 срещу 6 май. Според прогнозите на Международната метеорна организация се очакват до 50 метеорита на час", уточняват в планетариума. И отбелязват, че т.нар. широк максимум на този поток ще се наблюдава до 10 май, като броят на проблясъците в нощното небе по това време може да достигне до 30 и повече на час.

Метеорите могат да се наблюдават далеч от градските светлини с невъоръжено око, при условие че времето е безоблачно. Астрономите съветват да се използва Летният триъгълник като ориентир. Радиантът на потока ще се намира вляво и под звездата Алтаир, предава БГНЕС. 

"Метеорите се наблюдават най-добре в началото на май в часовете преди зазоряване (от 2:00 до 4:00 ч. българско влеме). На средни географски ширини майският радиант на Акваридите се вижда ниско над югоизточния хоризонт само няколко часа преди зазоряване. Кулминацията му настъпва около 8 часа сутринта", обясняват астрономите.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



19 май 1971 г. – Съветският съюз изстрелва "Марс 2"
Дата: 19/05, 00:04

Отиде си една от най-талантливите български журналистки
Дата: 18/05, 23:55

Юрген Клоп се сбогува с Ливърпул
Дата: 18/05, 23:42

От Космоса до домашната аптека – уникални български пробиотици
Дата: 18/05, 23:40

Президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова: Културната дипломация е по-силна от традиционната
Дата: 18/05, 23:221 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия