Ето къде почиват мощите на Свети Георги днес


Дата: 06/05, 11:50

Снимка Булфото, архив

На 6 май църквата почита Свети Георги – единствен светец, наречен Победоносец, храбър войн, защитник на слабите и онеправданите, идеал за бойна доблест и себеотрицание, за чиито дела и приживе, и след смъртта му се носят легенди.

Макар да е небесен предводител на християните срещу исляма, почитан и от източноправославни, и от западноправославни християни, покровител на десетки държави, сред които както такива на Стария континент и Балканите, така и на далечни континенти - Америка, родината на светеца била в Мала Азия и именно там и в Палестина започва преклонението пред Свети Георги, издигнал се в римската армия и любимец на император Диоклетиан, пише actualno.com. Дали това означава пак там – някъде отвъд океана, че са положени мощите на Свети Георги?

Мощите на Свети Георги - къде се намират днес?

Естествено, липсват категорични доказателства за живота, делата и смъртта на светеца, но разпространеното твърдение е, че е измъчван и обезглавен при преследването на християните от Диоклециан, защото не се отрекъл от християнството, макар да е бил императорски любимец по-рано и издигнал се в римските войски.

Мощите му са отнесени в Лида, в римската провинция Палестина, тоест в родината на майка му, (днес Лод, Израел), а след издигането на църква там в негова памет и на негово име, мощите са преместени в нея. Днес тази гробница в храма "Свети Георги“ на Йерусалимската православна църква в Лод, не е единственото място, където може да се поклоните пред тленните останки на светеца, чиито празник е Ден на Българската армия от самото ѝ създаване.

Частици от мощите според различни сведения се съхраняват в няколко църкви по света. Частички от мощите, съхранявани в Нигрита, Гърция, бяха посрещнати с преклонение, вяра и надежда от християнския свят у нас през 2023 година преди Гергьовден, когато с благословията на българския патриарх Неофит, Софийската епархия приюти за кратко частица от дясната ръка на Свети великомъченик Георги Победоносец. Вярващите можеха да се поклонят на мощите в продължение на два дни в църквата "Света София“, а след това и в православни храмове в Горни Лозен, Гигинци, Брезник и Перник.

Легенда разказва за ръката на Свети Георги и как тя се озовава в Гърция, където светецът също е почитан като закрилник и пазител на Христовата вяра и като покровител на страната. Доколко легендата е истина остава загадка, но е известно, че храмът в Гърция, в който се съхраняват частици от десницата на светеца е с 500-годишна история, специално построен е в негова чест и е забележителен пример за храмова архитектура. В този храм са открити мощите на Свети Трифон и Свети Пантелеймон в олтара с бележка, по време на реконструкция на светата трапеза през 2006 година. Храмът, пазител на мощите на светиите, е обявен за паметник на културата през 1990 година.

Проучванията относно живота, делата на светеца и къде се намират мощите на Свети Георги продължават, като търсещите истината се позовават на южнославянската ръкописна традиция и публикуват в книга текстовете с надежда те да предизвикат научен интерес и да подпомогнат бъдещи нови изследвания и открития по темата. Докато обаче не бъде доказано друго, християните вярват, че именно в Израел и в Гърция могат да се поклонят пред мощите на Свети Георги.
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



От Космоса до домашната аптека – уникални български пробиотици
Дата: 19/05, 06:10

До 26 градуса в неделя
Дата: 19/05, 04:00

Усик е първият от 1999 година насам безспорен шампион в тежка категория
Дата: 19/05, 02:441 Коментар

В Украйна влезе в сила новият закон за мобилизацията
Дата: 19/05, 02:003 Коментара

Специалисти настояват за промени в шофьорските курсове
Дата: 19/05, 00:43

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия