Журналист: Има леко талибанство в новия патриарх Даниил, много е краен


Дата: 01/07, 08:27

Редактор: Юлия Георгиева, кадър Нова тв

С новия патриарх видинският Даниил ще има проблеми, тъй като има позиция, според която Русия едва ли не не е е агресор. А последно разпространи лъжи за руската агресия. Аз силно се надявам, че това е едно минало за него, но човек трябва да си има едно на ум. Казват, че той е изключителен аскет, което е чудесно, но не  е достатъчно, за да бъдеш патриарх. Един патриарх трябва да бъде преди всичко дипломатичност. През последните години обаче Даниил е изключително краен не само по отношение на конфликна Русия - Украйна, но и в монашеството. Има леко талибанство при него.

Това коментира пред Нова тв Ана-Мария Кръстева, журналист в БНР.

Предполагам, че много от критиките ще отшумят или поне ще бъдат по-балансирани, тъй като поведението на патриарх е по-различно от един митрополит. Вчера видяхме първите думи на Даниил и се надявам, че това ще са първите знаци, че няма да се зацикли в историята, коментира доц. Екатерина Дамянова, богослов и преподавател в СУ. 

Аз също се надявам, че ще има разлика между това, което той е изразявал в качеството си на митрополит, като в тази роля той може да изразява своите виждания. Но сега като патриарх той не може да залага на своето частнон мнение, тъй като вече говори от името на цялата патриаршия. Това, което чухме вчера, има нова стил, нова комуникация и там ясно се казваше, че църквата не живее с миналото, коментира Костадин Нушев, преподавател в СУ.

Надявам се, че именно тази отговорност и в патриаршията и в отношенията с държавните институции, ще промени посланията и ще имаме балансиране на някои от тези стари изказвания, допълни той.

Даниил трябва да бъде обединител. И точно там може да е препъни камъка. Аз лично не го познавам, но го познавам от изявленията му в медиите. В качеството си на патриарх той заяви, че ще работи за религиозното образование в България. Това ми се видя малко несериозно в момент, в който църквата има разделение на русофили и русофоби. Вместо да каже, че той ще се опита да е обединител на Българската православна църква. има проблеми в българската църква и у вярващите, те не познават своята вяра, коментира Кръстева.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Доц. Киселова: Президентска република? Погледнете какво става във Франция
Дата: 03/07, 08:161 Коментар

Посетете лаборатория „ЛИНА” с направление по Здравна каса, използвайте отстъпка за допълнителни изследвания
Дата: 03/07, 08:10

А1 реализира шестото издание на своята Лятна академия с участието на 25 ученици и студенти
Дата: 03/07, 08:10

Панел за алергии и TORCH тестове за бременни в новите профилактични кампании на „ЛИНА”
Дата: 03/07, 08:00

“ДКЦ ІІІ – ВАРНА” ЕООД обявява публичен търг с явно наддаване за отдаване под наем на част от имот
Дата: 03/07, 08:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия