Аятолах Хаменей: Бог ще върне президента


Дата: 19/05, 21:18

Кадър duma.gov.ru 

Върховният ирански духовен лидер, аятолах Али Хаменей призова иранците да не са обезпокоени за страната след хеликоптерния инцидент с президента Ебрахим Раиси, предаде БТА.

"Иранският народ не трябва да е безпокои. Няма да има проблеми за страната", увери иранският духовен лидер и изрази надежда, че "Бог ще върне президента и неговите спътници в ръцете на народа им". Той призова всички да се молят за здравето на "тези служители на народа".

Ройтерс публикува справка какво ще последва в Иран, ако президентът почине или е неспособен да изпълнява задълженията си.

Според член 131 на конституцията на страната, ако президентът умре, докато изпълнява длъжността, си първият вицепрезидент поема поста му, като за това е необходимо и утвърждаването му от върховния духовен лидер, който има финалната дума по всички държавни въпроси.

После съвет, съставен от първия вицепрезидент, от председателя на парламента и от ръководителя на съдебната система, трябва да организират провеждането на избори за нов президент в срок до 50 дни.

Раиси беше избран за президент през 2021 г. и мандатът му изтича през 2025 г.

Хеликоптерът на Раиси е извършил твърдо кацане в планински район по-рано днес при лоши метеорологични условия, припомнят ирански медии, като цитиран иранския вътрешен министър Ахмад Вахиди.

Към мястото се отправиха 46 спасителни екипи.

Ръководителят на главния оперативен щаб на иранския Комитет на Червения полумесец Рахия Алишунди заяви, че четири групи спасители вече са достигнали до координатите, за които се смята, че са на мястото на произшествието, съобщава държавната телевизия ИРИБ.

Според агенция МЕХР причина за инцидента може да са били лошите метеорологични условия. В района е имало дъжд и гъста мъгла.

Раиси се завръщаше с кортеж от три хеликоптера от откриване на язовирна стена, на което присъстваше и президентът на Азербайджан Илхам Алиев. То се състоя в провинция Източен Азербайджан, ситуирана в Западен Иран. Останалите два хеликоптера от кортежа са кацнали в Тебриз, както е било планирано. В хеликоптера на Раиси е бил и външният министър Хосейн Амир Абдолахиан, съобщиха ирански медии.

Междувременно Ирак предложи помощ в издирвателните операции след инцидента с хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси, предаде Ройтерс, цитирана от БТА, като се позова на съобщение на иракското правителство. Вътрешното министерство, Червеният полумесец и други компетентни органи са били инструктирани от иракския кабинет да окажат съдействие.

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев пък заяви, че се моли за Раиси и каза, че е дълбоко потресен от новината за инцидента с хеликоптера, станал малко след като двамата лидери са се видели за откриването на язовирна дига.

Алиев предложи на Иран цялата необходима помощ в издирвателната операция.

Саудитска Арабия изрази своята готовност да окаже всякаква помощ след като хеликоптерът, превозващ иранския президент Ебрахим Раиси претърпя катастрофа по-рано днес, предаде Ройтерс. Саудитското министерство на външните работи също така заяви, че кралството е следи съобщенията за катастрофата с "голяма загриженост", съобщава саудитската държавна информационна агенция.

Турското външно министерство съобщи, че следи развитието на събитията около инцидента с хеликоптера на Раиси, предаде Ройтерс. "Надяваме се, че иранските официални лица, включително и иранският президента Ебрахим Раиси и министъра на външните работи Хосейн Амир Абдолахиан са в безопасност и са здрави", се казва в изявлението на турското ведомство, в което се изразява и готовност за оказване на помощ в издирвателната операция.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Градушка като орех удари китно село в България
Дата: 02/06, 18:14

След броени часове с гръмотевици идва страховита буря, предупреди НИМХ
Дата: 02/06, 18:10

Българин ужаси Франция с ковчези край Афеловата кула
Дата: 02/06, 18:08

Шолц предупреди Путин: Готови сме да защитим всяка педя от територията на НАТО
Дата: 02/06, 17:562 Коментара

Лекар обяви кои храни трябва да избягват хипертониците
Дата: 02/06, 17:43

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия