На извънредно заседание депутати нищиха цената на тока и компенсациите за бизнеса


Дата: 03/09, 21:50

снимка Булфото

Депутатите обсъдиха компенсациите на тока за бизнеса на извънредно заседание.

Делян Добрев не пропусна да използва отдалата му се възможност, за да отчете и отсъствието на представители на ДПС и БСП от заседанието.

По думите на председателя на Комисията по енергетика - Делян Добрев от ГЕРБ, най-засегнати са хотелиерите и ресторантьорите, тъй като работят и вечерно време, когато електроенергията излиза най-солено.

Депутатите се събраха извънредно, за да обсъдят компенсациите за бизнеса заради високите цени на тока.

По думите на председателя на Комисията по енергетика - Делян Добрев от ГЕРБ, най-засегнати са хотелиерите и ресторантьорите, тъй като работят и вечерно време, когато електроенергията излиза най-солено.

Той обясни, че причината комисията да се провежда във вторник, е за да може министрите на енергетиката - Владимир Малинов и на финансите - Людмила Петкова, да работят до късно вечерта и утре - на редовното заседание на Министерски съвет - да задействат компенсациите за тока по същество. Двамата министри не присъстваха на заседанието, тъй като са в чужбина. Въпреки това, техни заместници взеха участие в разговорите.

Делян Добрев не пропусна да използва отдалата му се възможност, за да отчете и отсъствието на представители на ДПС и БСП от заседанието, като подметна шеговито: "Сигурно са пред ЦИК".

Предвид ситуацията с пазара на електроенергията ще се обсъди възможността операторите на електроразпределителните и електропреносната мрежи да бъдат включени в компенсаторната програма за небитовите крайни клиенти, каза служебният заместник-министър на енергетиката Ива Петрова.

Според нея от административна гледна точка включването на операторите ще изисква или приемане на нова програма, или изменение на вече приетата програма.

"Ще направим всичко възможно утре да бъде предложено за решение на Министерски съвет такова изменение и допълнение на приетата програма", заяви Ива Петрова. Тя припомни, че в момента програмата е изключила компенсаторен механизъм за операторите на електроразпределителните и електропреносната мрежа, защото за тях е предвиден механизъм в Закона за енергетиката за компенсиране на невъзстановяемите разходи. Сега обаче ситуацията на пазара на електроенергия изисква и те бъдат включени в програмата за предоставяне на компенсации на небитовите крайни клиенти. Освен това, когато те бъдат включени в програмата, тя ще придобие вид, в който е действала във вече приети подобни програми за компенсации.

Ива Петрова уточни по-рано в заседанието, че съгласно решението на МС компенсациите ще се предоставят след получаване на положително решение от Европейската комисия (ЕК) или на становище, че изплащането на финансовите средства не е държавна помощ.

Индикативният бюджет по програмата е в размер на 245 млн. лева за периода от 1 юли до 31 декември при компенсация за един мегаватчас в размер на 100 процента от разликата между реалната средномесечна борсова цена на базов товар на сегмента "Ден напред" на Българската независима енергийна борса за съответния месец и базова цена от 180 лева за мегаватчас, предаде epicenter.bg.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Това е човекът, който преди век определи 15 септември за първия учебен ден на всяка една година
Дата: 15/09, 17:50

С нови таблети, раници, тетрадки и помагала от А1 270 деца от приемни семейства започнаха новата учебна година
Дата: 15/09, 17:40

Броят на жертвите на тайфуна "Яги" нарасна до 113 души
Дата: 15/09, 17:35

Светльо Иванов: Успелият човек е усмихнат, образован, възпитан
Дата: 15/09, 17:15

Косматкото Късметче пази бебето на Лена Бориславова, докато тя се занимава с политика
Дата: 15/09, 17:08

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия