Въведен е грешен модел с минималната заплата, икономиката се влошава, посочи икономист


Дата: 14/10, 15:21

Кадър Нова тв

Колко трябва да е минималната работна заплата у нас? Това коментираха в студиото на „Здравей, България” изпълнителният директор на Българската стартъп асоциация Добромир Иванов и икономистите Стоян Панчев и Михаил Кръстев.
 

„Има няколко начина хората у нас да са по-богати. Единият е външни инвестиции да влизат в страната, другият - част сме от ЕС и съответно европейските средства също може да вкарват пари в държавата. На практика обаче нямаме външни инвестиции. Имаме и друго нещо -заеми. Нямаме реални пари, с които да вдигаме пенсии и заплати”, смята Иванов.

„Въведен е грешен модел. Минималната работна заплата стана процент от средната и виждаме влошаване на икономическата среда. От 28 области в страната, 19 бяха в риск от прекалено високо съотношение между минимална и средната работна заплата. През следващата година дори да наложим 10 процента увеличение на средната работна заплата, тези области ще станат 22.", каза Михаил Кръстев.

По думите му България има няколко конкретни предимства в този етап на развитие на икономиката и едното беше ниското заплащане на работната ръка, ниската данъчна тежест, условията за развиване на бизнес в страната, перспективите че ще се присъединим към еврозоната и Шенген.
 

"Виждаме, че едно по едно тези неща отпадат. Естествено, че когато сме заобиколени от съседи, които не са в ЕС, те нямат регулациите които са наложени и могат да осигуряват допълнително държавна помощ, както прави Турция при привличането на инвестиции. Така губим своето конкурентно предимство. Трябва да се разчита повече на съществуващите ресурси, до които имаме достъп”, твърди Кръстев.

„Разбирам желанието да се повишават доходите, защото има проблем с неравенството у нас особено по време на инфлационния епизод, от който сега излизаме. Тогава дори може да се твърди, че повишаването на минималната работна заплата е помагало. Когато обаче влизаме в друг тип макроикономическа обстановка, това е свързано със забавянето на икономиката в останалата част на ЕС”, коментира Панчев.

Според него не е толкова страшно веднъж да имаме дефицит от 3 процента, проблемът е ако това стане дългосрочно.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Почина кмет на врачанско село, транспортиран преди месец до София с медицински хеликоптер
Дата: 14/10, 17:17

Полицейски автомобил пламна в движение в Русе
Дата: 14/10, 17:04

Хитачи - Премиум хладилници произведени от японски инженери
Дата: 14/10, 17:00

Информирани са всички с жилища в блока за купуването на земята под блока
Дата: 14/10, 17:00

Съквартирантка реве в Биг Брадър: Искам го, няма го, излизам.
Дата: 14/10, 16:58

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия