Елена Йончева: Няма да допусна знаковите дела в България да бъдат заметени под килима


Дата: 10/06, 10:50

снимка: Булфото

На предстоящото заседание на Мониторинговата група за демокрация, върховенство на закона и основни права на Европейския парламент (ЕП) очаквам конкретни отговори по знакови за България разследвания за корупция по високите етажи на властта – „Барселонагейт“, снимките с кюлчетата и др. Това заяви Елена Йончева, евродепутат от групата на социалистите и демократите, в интервю за Евронюз България. 

Групата, в която тя е единствен представител от България, ще заседава извънредно при закрити врата за ситуацията в страната във вторник в Страсбург. Отправени са покани към главния прокурор Иван Гешев, министъра на правосъдието Атанас Славов, както и към представител на GRECO (Групата на държавите, борещи се с корупцията) към Съвета на Европа, която следи какви са практиките по разкриване на корупционни схеми по високите етажи на властта.

Елена Йончева припомни, че, освен това, е в контакт с испанския главен прокурор, който се занимава със случая „Барселонагейт“. Няколко пъти говорих с него, разменяхме официална кореспонденция. Испанската прокуратура всъщност започна това разследване. Испанските медии - сред тях El Periodico, швейцарският Tages-Anzaiger и телевизията RTS, базираните в Брюксел Euractiv.com и Bruxelles2, Eureporter от Ирландия, английските медии, включително BBC и The Guardian писаха и отразиха случая, след като дадох не едно интервю, каза евродепутатът. 

Да не оставим всичко да се забрави във времето, категорична беше Елена Йончева, допълва БТА.

Мониторинговата група на ЕП е малка, но с огромно влияние. Тя се състои от едва 14 евродепутати – по двама представители на всяко политическо семейство. Елена Йончева е част от нея от 2020 г., оттогава България е под наблюдение.  

Групата следи процесите в държавите членки, в които установи, че има проблеми с демокрацията, върховенството на закона, гражданските свободи. Тя е създадена за първи път през 2018 г., след убийството на журналистката Дафне Галиция в Малта. Попитана за резултатите от работата й, Елена Йончева сподели: Ще ви дам пример с Малта. След убийството групата направи няколко посещения на място, събра информация, изслуша представители на властта. И след този натиск да има повече яснота по случая, в крайна сметка премиерът на Малта подаде оставка. Така че групата има огромно влияние.

Мониторинговата група излиза с конкретни заключения, доклади, които се обсъждат периодично в Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП (LIBE). Наблюденията й са част и от годишните доклади за върховенството на закона, които Европейската комисия представя за всяка държава членка. 

Ще искаме конкретни отговори и от GRECO – ако в България продължаваме да буксуваме по тези знакови дела, какво може да се направи? Какво ще се случи, ако в страната отново няма развитие по тези случаи – дали GRECO ще вземат отношение, каза още Елена Йончева.

Бойко Борисов, в качеството му на премиер, беше поканен на два пъти в Брюксел, за да бъде изслушан за България. Но и двата пъти той отказа да отиде. 

Попитана за имунитета на бившия премиер и настоящ народен представител, който главният прокурор Иван Гешев поиска заради „Барселонагейт“, Елена Йончева коментира, че би следвало Бойко Борисов сам да се откаже от него, ако няма от какво да се притеснява. 

За нас всички – журналисти и граждани е най-важно да имаме информация какво се случва по тези знакови дела, а не просто да бъдат заметени под килима. Ако господин Борисов се чувства невинен, може много бързо да си даде имунитета и съдът да реши дали има вина или няма вина. Смятам, че това би трябвало да е от негов интерес, ако той се чувства невинен, каза тя. 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Стоичков: Оптимист съм, че България един ден ще се върне на голямо първенство
Дата: 28/03, 14:28

Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 28/03, 14:20

Близо 2000 варненци са се вписали в регистъра на хазартно уязвимите лица
Дата: 28/03, 14:14

Общинският съвет отпусна 140 000 лева за подпомагане на варненци
Дата: 28/03, 14:111 Коментар

Мъж получи 17 години затвор заради убийство на овчар в с. Горен чифлик
Дата: 28/03, 14:01

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия