Вашингтон: Руснаците бягащи от мобилизация могат да кандидатстват за убежище в САЩ


Дата: 28/09, 16:46

Пиксабей и Скай нюз

Руските граждани, които не желаят да участват в "непопулярната" война на Путин и се крият от обявената мобилизация, могат да кандидатстват за убежище в САЩ. Това каза на брифинг  прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер, цитирана от руската служба на радио "Гласът на Америка", предаде Актуално.

"Виждаме улични протести в Русия, виждаме хора да подписват петиции и мисля, че те ни изпращат много ясно послание, че тази война, която Путин започна, е непопулярна. Има хора в Русия, които не искат да се бият и да умират във войната на Путин“, каза Жан-Пиер. Според нея американските власти приветстват "всеки, който търси убежище". В същото време Жан-Пиер уточни, че „всяка молба ще се разглежда индивидуално“.

По-рано германските власти направиха подобно изявление. Сред тези, които могат да разчитат на убежище в страната, те посочиха "дезертьорите от руската армия" и "противниците на режима на Путин". Все още обаче няма официално решение за издаване на специални визи или за предоставяне на убежище на посочените категории руски граждани. Очаква се до месец такова да бъде прието или отхвърлено. Същевременно някои страни от ЕС, като Латвия, Чехия и Финландия, заявиха, че няма да издават визи на руснаци, които се крият от мобилизацията. Основната вълна от руските бежанци до момента поеха Монголия, Грузия и Казахстан.

Грузинските власти съобщиха, че броят на хората, пресичащи руската граница дневно, се е удвоил за по-малко от седмица. Чакащите на огромните опашки през ГКПП съобщават за истинска хуманитарна катастрофа – мнозина са останали без бензин, вода и храна, а е почти невъзможно да ги купят отнякъде.

 



Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Камион заседна под Аспаруховия мост
Дата: 28/03, 22:44

Зеленски прие две френски представителки в Киев
Дата: 28/03, 22:24

5 съвета при избора на годежен пръстен
Дата: 28/03, 22:20

Кои са най-предпочитаните европейски марки електромобили?
Дата: 28/03, 22:20

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 28/03, 22:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия