Заради Слави Трифонов: Антикорупционната комисия получи антинаграда "Катинар"


Дата: 28/09, 16:53

Снимка Булфото, архив

В "деня на правото да знам" 28 септември Антикорупционната комисия (КПКОНПИ) спечели антинаградата "Катинар" като институция, която не изпълнява задълженията си по Закона достъп до обществена информация. "Отличието" е присъдено от Фондация "Програма достъп до информация" (ПДИ) на комисията заради поведението й спрямо лидера на ИТН Слави Трифонов, поради отказът на КПКОНПИ да предостави информация дали и как Трифонов е санкциониран за това, че няколко пъти не е изпълнил закона да подаде имуществената си декларация като лидер на парламентарна партия. Самата Антикорупционна комисия няколко пъти отказа въпросната информация, заради което предстоят и дела по ЗДОИ, отбелязва в. "Сега".

КПКОНПИ получава антинаградата в условията на известен рецидив, обясни адвокат Кирил Терзийски от ПДИ, препращайки към антинаградата на комисията от 2019 г. Тогава обаче КПКОНПИ взе антинаграда в другата отрицателна категория - "Вързан ключ". Тази година "вързан ключ" получи кметът на община Брезово. "Срамота" получава Дирекция за национален строителен контрол. Това е категорията за "най-абсурден/смешен случай за достъп до информация или решение по заявление за достъп до информация".

Кметът Христо Енков заслужава антинаградата заради отказа информацията за анекса към договора за продажба на фурната в с. Свежен - с абсурдната аргументация в официалния отказ, че искащият информацията не живее в Община Брезово, а след това коментира, че е предпочел общината да плати 510 лв. на заявителката, но да не натоварва служителите си с работа по искането по ЗДОИ.

Положителните награди на ПДИ са в 4 категории - за гражданин, журналист, неправителствена организация и институция. В първата категория за втора поредна година бе отличен активистът Николай Неделчев. Той е номиниран заради активното използване на ЗДОИ, за да постигне по-голяма прозрачност за процесите в рамките на съдебната власт, както и за случващото се по отношение на важни за обществения интерес съдебни дела.

Сред успехите му през последната година е спечеленото с помощта на ПДИ дело срещу отказа на спецпрокуратурата да отговори кои са прокурорите, наредили подслушването на президента и разпространили СРС-тата от подслушването в публичното пространство. Неделчев е и сред обжалвалите отказа на КПКОНПИ да отговори на въпросите за Слави Трифонов.

Води и дело заради отказа на прокуратурата да обясни как функционира порталът за справки по движението на прокурорските преписки и защо някои преписки се скриват от този портал. Грамота в категорията за граждани получава Катя Тосева. Наградата за журналист получи Лалка Златанова - главен редактор на "Дарик радио" - Пловдив, която успява да обърне негативната практика на вече несъществуващата спецпрокуратура, която отказва да предоставя информация за движението по конкретни преписки - в случая проверката срещу Елена Гунчева, която беше депутат от "Възраждане", бившия кмет на Пловдив Иван Тотев и районния кмет Ральо Ралев. Грамота в категорията за журналисти получи Лора Филева от "Дневник".

"Златен ключ" получи и "Грийнпийс България" заради активно използване на ЗДОИ в мисията си да се противопостави на установени практики, рушащи околната среда, и да разкрие порочни дейности, които задълбочават екологичните проблеми. Грамота получиха фондация "Стража" (представяща отворените данни от парламента в леснодостъпна форма) и Института за пазарна икономика. Като институция с грамота беше отличена РИОСВ-Пловдив. Голямата награда в тази категория получи община Банско.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Мъж получи 17 години затвор заради убийство на овчар в с. Горен чифлик
Дата: 28/03, 14:01

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 28/03, 13:50

5 съвета при избора на годежен пръстен
Дата: 28/03, 13:50

Кои са най-предпочитаните европейски марки електромобили?
Дата: 28/03, 13:50

Малката Софи има нужда от вашата помощ
Дата: 28/03, 13:49

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия