Истински астронавт в българския ефир: Всички хора на Земята всъщност сме като колеги на една и съща космическа станция


Дата: 23/06, 20:23

кадър бТВ

Астронавтът Майкъл Лопес-Алегрия даде иксклузивно интервю в български яефир тази вечер. 

„Както може би знаете, в космоса няма температура в този смисъл на думата. Причината е, че няма как да се измери, няма атмосфера. Говорим за температура върху повърхностите на станцията. Те варират значително денем и нощем. През деня стигат до плюс 150° C, а нощем – около -100° C. Съществени температурни амплитуди има.“

Това коментира човекът, който прекарва в Орбита рекордните за човечеството 296 дни в безтегловност.

Той излиза над 10 пъти в открития космос извън Международната космическа станция. Завършва аеронавигационно инженерство и става военен летец. През 1995 г. се присъединява към НАСА, където оглавява първата си мисия.

„Денят и нощта там горе се редуват много бързо – на всеки 45 минути. Както вие споменахте, движим се с близо 30 000 км/ч., така че правим пълна обиколка на Земята на всеки 90 минути. Около половината се пада нощ, другата – ден“, обясни той пред бТВ.

„Да си извън космическата станция е невероятно изживяване, наистина неповторимо, може би най-уникалният опит, който някога съм имал. Но си много съсредоточен върху работата си. Всички излизания в открития космос са предварително планирани от – до, така че се опитваш да спазваш определен ход на процедурите, за да свършиш нещата“, разказа още Майкъл Лопес-Алегрия.

„Бих казал, че повече време прекарваш в мислене за това, отколкото в наслаждаване на изживяването, което е жалко. Рядко имаме време да спрем работа в изчакване на нещо на земята или някакво друго събитие да настъпи, в което да имаме възможност да се огледаме и наистина да ни се запечата усещането, но в повечето случаи сме до голяма степен фокусирани върху задачата, която се опитваме да изпълним“, уточни астронавтът.

По думите му от Космоса Земята изглежда по много различни начини.

„Изглежда спокойно. Не се виждат граници от Космоса, както вероятно знаете, освен природни такива. Можем да разпознаем къде сме отраснали. Виждаме всички места, на които се е развивала историята на човечеството. 90 минути за пълна обиколка, а тя се върти, докато ние се движим около нея. Виждаме различни части всеки път“, обясни той и добави:

„Изглежда мирно. Вижда се атмосферата – тънка линия, което те кара да се замислиш колко ли е крехка, защото само тя ни защитава от останалата част от космоса, който изглежда някак студен и мрачен. Създава усещането, че трябва да защитаваме планетата си възможно най-много, както и че всъщност хората, които я обитаваме, сме просто колеги от екипажа на една космическа станция, каквато е планетата Земя.“

„Жалко е да се знае, въпреки че не се вижда от Космоса, че има конфликти на Земята, но се надявам, че колкото повече хора изпитат това невероятно изживяване, може би малко по малко ще надделеем над негативните елементи от съществуването на Земята и ще започнем да я правим по-добро място“, в заключение каза Майкъл Лопес-Алегрия.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Проф. Рачев каза какво ще е времето на Джулай морнинг
Дата: 28/06, 08:06

Здравословно хранене
Дата: 28/06, 08:00

Синоптикът Симеон Матев: Идват още дъждове и градушки в цяла България
Дата: 28/06, 07:45

Изслушват силовия министър в НС по темата за Евелин Банев-Брендо
Дата: 28/06, 07:441 Коментар

От 1 юли започва приемането на заявления за отпускане на целева помощ за отопление
Дата: 28/06, 07:341 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия