Решават за достъпа на коли в Морската градина във Варна


Дата: 28/09, 16:13

Снимка Булфото, архив

Утре ще стане ясно дали да влизат коли в Приморски парк и по-точно в местност "Салтанат" във Варна. Движението на МПС в Приморски парк да бъде забранено и да бъде контролирано чрез поставянето на бариери на входовете на алеите за зоопарка и Делфинариума. Тези промени в окончателния проект за актуализация на Генералния план за организация на движение във Варна, предлаган от кмета Иван Портних, ще разгледат на съвместно заседание три ресорни комисии към местния парламент, научи Moreto.net.

Искането на градоначалника за одобрение на проекта се основава на законовите изисквания, забраняващи преминаването и паркирането на ППС в паркове, градини и детски площадки в населените места извън обозначените за това места.

В досегашния план няма определен режим на движение по съществуващата алейна мрежа в „Салтанат". Именно това налага определяне на организацията на движението, отговаряща на изискванията на нормативната уредба и осигуряваща удобство на всички участници – пешеходци, велосипедисти и други ППС и МПС с регламентиран достъп, при спазване на изискванията за опазване на околната среда и ограничаване на вредните въздействия от автомобилния транспорт.

Изработен е проект за актуализация на ГПОД и е одобрен от Общински съвет по устройство на територията през юли 2019. С решение по дело от 2021 година Върховен административен съд е прието, че одобряването на окончателния проект за актуализация на плана представлява нормативен акт. А местният орган компетентен да издава такива актове е Общински съвет. В този смисъл кметът предлага местният парламент да вземе решение, с което да приеме окончателния проект за актуализация на ГПОД.

Възражения

Няколко предложения, становища и възражения са внесени до Община Варна от физически и юридически лица в законовия 14-дневен срок след публикуването на проекта. Притежателите на жилищни и търговски имоти се жалват, че не е зачетено правото им на достъп до собствеността им. От филиала на Националния институт по хидрология и метеорология, който се намира в местността, се оплакват, че такава забрана би попречила на работата им. Освен това считат, че далеч не би допринесла за по – чист въздух, предвид близкия натоварен булевард. От комплекс „Хоризонт" предлагат да се освободи терен, който някога изцяло е бил държавна собственост, между частния имот и бул. „Княз Борис", през който всъщност да се насочи преминаването на коли. Идеята е, че така МПС няма да пречат на пешеходците и в същото време покрай пътната артерия, планирана още през миналия век, ще могат да се обособят паркинги, които да се в полза на посетителите на парка. От самия комплекс предлагат, ако всичко това се реализира, да предоставят паркингите си за обществено ползване.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Можем ли да избелим зъбите си в домашни условия?
Дата: 19/04, 04:30

Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 19/04, 04:00

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 19/04, 04:00

Облаци и по-ниски температури и в петък
Дата: 19/04, 04:00

Какво трябва да знаете за застраховка "Автокаско"?
Дата: 19/04, 03:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия