Показахме, че в най-тежките кризи можем да управляваме с мисъл за хората


Дата: 28/09, 16:19

Даниел Лорер е водач на листите на Продължаваме промяната във Варна и Търговище.

По времето на кабинета Петков той беше министър на иновациите и растежа като създаде министерството от нулата и за 7 месеца то се превърна в едно от най-успешните в редовното правителство. Ръководената от него институция отключи достъпа на малките и средни предприятия до свеж капитал за енергийна ефективност, технологична модернизация и стартиращи бизнеси. Първата за България мярка по Плана за възстановяване и устойчивост стартира именно в това министерство. Заедно с това върна доверието на чуждестранните инвеститори в България. Данните на Евростат потвърждават, че икономическият растеж в България е два пъти по-добър от средния в ЕС за второто тримесечие на годината, въпреки международните кризи. След активизиране на подкрепата и привличане на високотехнологични и иновативни компании, българската икономика започна да се превръща в модерна с производства с висока добавена стойност.

– Г-н Лорер, липсата на редовно правителство, инфлацията и очакванията за тежка зима не насърчават правенето на нови инвестиции от бизнеса. Как ще ги стимулирате, ако успеете да се върнете в управлението след изборите? 

Правенето на инвестиции и изобщо правенето на бизнес в България е сериозно накърнено през последните 12 години поради една проста причина. Бизнесът, както българският така и чуждестранният, изгуби доверие в правовата държава у нас. Бизнесът изгуби доверие, че може да създава добавена стойност без държавата да му пречи. За всяко предприятие, гарантирането на собствеността и гарантирането на справедливи правила, е предпоставка за вземането на инвестиционни решения. Ако бизнесът се чувства застрашен и несигурен в България, тогава той предпочита да инвестира другаде.

В продължение на 12 години България системно беше държана на дъното на всички класации по справедливост и правораздаване в Европейски съюз – ясен индикатор за липсата на доверие на гражданите и бизнеса в способността на държавата да гарантира правата им. Случаят Капитан Андреево, който разкрихме и разгласихме подробно, е ярък пример за престъпната симбиоза между държавата и нечий частен интерес, който отблъсква честния бизнес.

Докато бях министър, имах срещи с многобройни чуждестранни фирми, които са правели оценка на България като потенциално място за инвестиции в продължение на много години. Всички те са я заобикаляли – компании от автомобилната индустрия, от хранително вкусовата промишленост и други. Причината да я заобикалят отново и отново е именно този политически риск, който винаги е бил по-голям от всички икономически предимства, които сме могли да предоставим – ниски данъци, ниска цена на тока, на човешкия ресурс или на земята. Именно затова, след тези избори основна задача на „Продължаваме промяната“ продължава да бъде, засилването на правовата държава у нас и гарантирането, както на правото на собственост, така и на уважаването на договорите между страните в бизнес процесите, с помощта на независими и ефективни държавни институции.

Кризите не плашат смелите. Напротив, добрите предприемачи виждат възможности в тях, но държавата трябва да осигури условията за стабилност по време на криза – институции, които работят бързо, ефективно, електронно, а не на хартия и най-важното – не изискват допълнителни плащания от бизнеса, за да си свършат работата. Специално по отношение на чуждестранните инвестиции, планираме изготвянето на нов закон за насърчаване, който да осъвремени съществуващия спрямо реалностите на 2022 година. Това ще даде възможност България успешно да може да се конкурира със съседите си в региона – Румъния, Сърбия, Гърция, Северна Македония, които са изключително агресивни в усилията си да привлекат инвестиции и предлагат както допълнителни стимули, така и стабилна правова среда.

– Въпреки че последните данни показват покачване на БВП, се наблюдава срив в едно от най-важните пера, което показва именно какви инвестиции се правят в икономиката ни – бруто капиталообразуване. В крайна сметка има ли ръст на чуждите инвестиции у нас? 

През първото тримесечие на тази година, броени седмици след началото на управлението на „Продължаваме промяната“, наблюдавахме трикратно увеличение на преките чуждестранни инвестиции, през второто имаше спад. Това означава, че средата у нас продължава да бъде нестабилна. Това се дължи, както на вътрешно политическите, така и на геополитическите фактори, които обуславят решенията на инвеститорите. От една страна тежкото наследство на България от последните 12 години не предразполага инвеститорите към нас, но от друга изборът на българите да дадат доверието си на ПП, беше свидетелство за предстоящи реформи в тази посока. В допълнение, самата нестабилност на нашата коалиция, породена от спирачките, които ИТН слагаха срещу напредването на антикорупционната реформа, не остана незабелязана и от инвеститорите, които следят политическата ситуация у нас много внимателно. Като добавим и влошаването на международната ситуация, в следствие на войната в Украйна, не е учудващо, че през второто, вероятно и третото тримесечие, инвестициите у нас ще са под миналогодишните.

Важно е да разберем, че всяка мащабна инвестиция е много дългосрочен проект за всяка една компания и решението не се взема с лека ръка. Така че ние имаме много още работа за вършене, за да възстановим доверието към България на необходимото ниво. „Продължаваме промяната“ беше на власт в период на най-тежките кризи, през които е минавала България в последните години и ние успяхме да сведем щетите от тях за гражданите и бизнеса до минимум. Ние ще довършим започнатото, включително и по отношение на инвестициите. Ние сме наясно, че България е в постоянна конкуренция с нашите съседи за същите инвестиции и ще продължим да работим институциите да могат да откликнат на нуждите на инвеститорите, за да не позволим съседите ни да спечелят състезанието и да привлекат потенциалните партньори.

Така че още веднъж – бързите, електронни и ефективни институции са ключови за успешното привличане на инвестиции в 21 век. За това ще работим след 2 октомври с правителство на „Продължаваме промяната“

– Какви мерки предвиждате в програмата си за бизнеса? Според редица специалисти даването на помощи на калпак, каквото беше решението на коалицията ви през миналите месеци, всъщност увеличава допълнително инфлацията. Ще запазите ли този подход? 

Някои от общите мерки, като мораториума върху увеличението на цените на електричеството за бита миналата зима, бяха изключително ефективни и бяха оценени от хората, защото успяха да осигурят спокойна зима на всички граждани. От друга страна е важно също да си дадем сметка, че в такава четворна коалиция беше много трудно да се поддържа икономическа дисциплина спрямо някои от идеите на нашите партньори от ИТН и БСП, като например компенсацията от 25 ст. на литър бензин за абсолютно всички.

Вярвам, че следващото управление на България ще бъде способно да създаде мерки за икономическа помощ, които да са истински диверсифицирани и да са насочени само към най-нуждаещите се. Ролята на държавата е да подпомага гражданите и бизнеса да преодолеят непазарните ефекти на кризата, породена от войната в Украйна.

Именно затова разчитаме на категоричната подкрепа на българските граждани, за да можем да прилагаме работещи решения по-ефективно в следващия парламент.

– Наистина ли бизнесът не може да се справи без руския газ? Ако „Газпром“ има желание да преговаря с нас, вие ще се възползвате ли от тази възможност, или „Продължаваме промяната“ още е категорична, че трябва да прекъснем тези отношения?

Напомням, че България не прекъсна договора си с Газпром, нито плащанията си по него. България изрядно спазваше условията по него и си заплащаше в долари, очаквайки същото остреща – да си получи договорените количества. Газпром едностранно спря доставките за България и други страни, излагайки енергийната сигурност на нашата икономика и домакинства на сериозна опасност, така, както направи и през 2009, когато газът беше спрян точно по същия начин.  Основен въпрос на тези избори отново е дали искаме да изберем ГЕРБ, които бетонираха българската зависимост от един единствен газов доставчик или избираме „Продължаваме промяната“, които макар и пристиснати до стената от ултиматума на Газпром, успяхме в изключително кратки срокове да намерим алтернатива за България, както от Азербайджан, така и от САЩ. В настоящата геополитическа ситуация Газпром изобщо няма да е в състояния да гарантира доставките за Европа, така че неминуемо ще трябва да търсим други източници на газ, за да не зависим само от един никога повече.

– Ако приемем, че се върнете в Министерството на иновациите, какви ще са приоритетите ви? Във времена на криза удачно ли е да говорим за иновации в бизнеса – има ли той този капацитет в момента, или се бори просто да оцелее?

Не само че е удачно, а жизнено необходимо за българския бизнес да стане по-иновативен, за да е конкурентен на световния пазар. В предстоящите Европейски проекти за периода 2021-2027, които подготвихме в министерството в продължение на тези 7 месеца, има предвидени големи средства за стимулиране на взаимодействието между българския бизнес и българската наука

В тези програми ще има средства както за бизнеса, който да прави развойна дейност и да създава по-умни продукти, така и за науката, която да стартира предприятия, базирани на своите разработки. Тук говорим за активно взаимодействие от двете страни, щедро финансирано с европейски пари. Това е нашата визия за пътя напред към бърз и устойчив икономически растеж.

– Наследникът ви Александър Пулев изрази коренно различни от вашите виждания за работата на Българска банка за развитие – според него тя трябва да се завърне към големи нишови проекти, докато ваша основна цел беше да насочите ББР към малкия и средния бизнес. Има ли все пак банката потенциал да е коинвеститор в рискови проекти?

Промяната в посоката на работа на ББР в последните 7 месеца не беше плод на мое виждане. Такова е виждането на законодателят. Духът на закона за ББР е недвусмислен за това, че тя трябва да подпомага именно малкия и среден бизнес. Управлението на ГЕРБ превърна тази банка в слуга на избрани фирми, на избрани хора и големите им проекти. Така, както използваха и редица други институции в страната. Завръщането на този стар модел за нас е недопустимо, затова заложихме лимита от 5 млн. лв. на проект. Всяко разширение на дейността на ББР над този лимит, трябва да бъде обмислено изключително внимателно, за да се гарантира избягването на схеми и злоупотреби, на каквито се нагледахме и които са унизителни за българския бизнес и за България изобщо.

-Вие сте кандидат и водач в две листи на ПП – Варна и Търговище. Каква е визията ви за развитие на тези райони?

Цяла северна България, и особено североизточна, е остров, изоставен от държавата. Липсата на свързаност забавя икономическото развитие на целия регион. Липсва обещаваната преди всички избори в последните 12 години автомагистрала Хемус. Автомагистрала Черно море също никога не е била започната. Варна страда от много хронични проблеми – липса на втори мост над канала, липса на визия за развитие на пристанищата, липса на модерна индустриална зона. Това обуславя липсата на инвестиции и икономически растеж.

В Търговище, както и в цялата страна, лошите пътища, характерни за управлението на ГЕРБ, отнемат животи. Пример е опасната отсечка към входа на града. Свободният бизнес в региона е задушен от феодализма на няколко фамилии, за които е ясно, че са тясно свързани с ДПС. Изостри се в последните години и проблемът с безконтролното обезлесяване в Омуртаг и липсата на действие от страна на горското стопанство.

Това са приоритетите, върху които ще продължим да работим, за да превърнем региона в двигател на икономическия растеж на България и предпочитано място за инвестиции както на местния, така и на чуждестранния бизнес.

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

 

*публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Какви са най-често ползваните мерни прибори за лов?
Дата: 19/04, 14:50

Топ 10 летни аромата от Arabic Scents: Открийте своя неустоим летен аромат
Дата: 19/04, 14:50

Банките предупредиха българите за влоговете им в лева и евро
Дата: 19/04, 14:471 Коментар

Полицията в Сливенско провежда акция срещу джигитите на пътя
Дата: 19/04, 14:40

Картата на НИМХ показа в следващите 24 часа небето ще се отвори над 7 области в България
Дата: 19/04, 14:30

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия