Задържаха ремонтна бригада на покриви, мамила, изнудвала и заплашвала хора във Варна и Габрово


Дата: 16/05, 13:03

Снимка Булфото, архив

Четирима души са задържани за извършени престъпления, завоалирани като строителна дейност. Извършителите са рекламирали своята дейност и са поемали отговорности да извършат ремонти на покриви, на огради и недвижими имоти на различни лица във Варненско и в Габровско.

Договаряли са се за определена цена, а впоследствие са променяли условията и или не са изпълнявали това, което са договорили, или посредством принуда и заплахи са се опитвали и са карали пострадалите лица да им доплащат значителни суми.

Това обяви пред медии говорителят на Окръжна прокуратура Радослав Лазаров, предаде Moreto.net.

Лицата са задържани за 72 часа, които изтичат в днешния следобед. Предстои гледане на мярка за неотклонение "задържане под стража". Всички са с криминално минало, свързано с измами, а един дори изтърпява присъда за друго престъпление с изпитателен срок. Между някои от задържаните има роднинска връзка.

Задържаните са хванати след съвместна работа на следствените органи и НАП. Всички органи са се самосезирали след телевизионен репортаж по темата. Стана ясно, че сигнали за подобни случаи са подавани и в годините назад и прокуратурата е работила по тях. Към момента всички тези случаи са обединени с изнесените в телевизионния репортаж. В хода на разследването станало ясно, че вероятно има и други пострадали. Разследващите призовават всеки потърпевш да ги потърси и да предостави сведения.

Предполага се, че групата е действала по този модел от поне две години.

Повдигнатите обвинения на четиримата са за участие в организирана престъпна група, създадена за користна цел. В различни комбинации са им повдигнати и обвинения за измами и различни видове изнудване.

Жертвите са били предимно самотни възрастни хора, които са имали нужда от ремонт на покрив или друга ремонтна дейност. Понякога извършителите сами предлагали услугата си. Давали примамлива цена, разкривали покрива на съответната къща и след това започвали изнудването и заплахите, че ако жертвата не предостави допълнителна сума покривът няма да бъде покрит или къщата ще бъде запален. Отправяни са и заплахи за физическа разправа. В някои от случаите става дума за суми в размер на няколко десетки хиляди лева.

От НАП са извършени процесуални действия по отношение на лицата и свързаните с тях фирми.

В началото са анализирани и селектирани 10 лица - седем физически и три юридически. След репортажите агенцията се самосезира и са обхванати още 40 свързани лица.

Към момента са възложени седем ревизионни производства, 29 проверки за установяване на факти и обстоятелства и 11 проверки за съпоставка на доходи и имущество на физически лица.

Над 20 от проверките са приключени. За повече от половината са възложени ревизионни производства.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Байдън призова Хамас да приеме ново предложение на Израел
Дата: 01/06, 02:30

Известният турски медикален онколог доц. д-р Айхан Мурат ще провежда безплатни консултации в София на 7 юни 2024 г.
Дата: 01/06, 02:00

Кралски орден за АББА: За изключителни постижения в музиката
Дата: 01/06, 02:00

Светлана Енчева – от мечта до реализиран интериорен дизайнер
Дата: 01/06, 01:40

Във ВиК-Дупница не са получени заплатите за април и май
Дата: 01/06, 01:34

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия