Благомир Коцев: До края на годината ще има видими белези за подобряване на градската среда във Варна


Дата: 16/05, 18:30

Снимка: Пресцентър община Варна

Кметът на морската столица Благомир Коцев взе участие по време на годишната среща на бизнеса от Черноморието, която се проведе край Варна и е организирана от вестник „Капитал“.

"До края на годината ще има видими белези на подобряване на градската среда, така че да отговаря на претенциите ни за морска столица на България и на очакванията на гражданите. Най-напред трябва да бъдат задоволени базовите нужди на хората, като поддържани улични настилки, тротоари и зелени площи, работещо осветление  и чистота, за да се мисли по-мащабно за големи проекти и инвестиции", градоначалникът.

По думите му действията на ръководството още от началото на мандата са насочени към намаляване на усещането, че градът е мръсен и неугледен и че инфраструктурата му не е добре развита. Той даде пример с поетапното завършване на наследените от предходната администрация улични ремонти в целия град, премахването на преместваеми обекти, които не се вписват в представите за естетическа градска среда, висящи кабели, бараки, рекламни съоръжения. Той напомни, че голяма част от договорите за поддръжка са наследени от предишната общинска управа и подобряването на работата им се дължи на по-добра комуникация и повишаване на контрола от страна на Общината.

Варна има нужда от обновление. Фактът, че имаме възможност да кандидатстваме и да получим одобрение за финансиране по различни проекти, е невероятна възможност за града, коментира по време на срещата кметът Коцев. Той подчерта, че Варна има няколко знакови проекта, които са включени в инвестиционната програма на Министреството на финасите, по Националния план за въстановяване и устойчивост, по различни програми на Министерството на образованието и науката.

Сред тях той очерта проекта за сграда на регионалната библиотека „Пенчо Славейков“, който чака реализация от близо 10 години, за новия кампус на Математическата гимназия, която ще бъде най-модерната образователна институция в страната, за двата нови парка в район „Младост“. 2024 година ще бъде година за проектиране, за да могат всички тези проекти да започнат своята реализация през 2025 година, обобщи кметът Коцев.

По отношение на бизнеса и инвестициите той изтъкна човешкия потенциал на града и квалифицираните кадри, които излизат от шестте университета във Варна. Кметът Коцев очерта и профила на инвеститорите, които Община Варна желае да привлече – това са логистични центрове, лека промишленост, информационни технологии, технологични инкубатори и хъбове. Като основна пречка пред инвеститорите той посочи липсата на достатъчни мощности на електропреносната мрежа – въпрос, който трябва да бъде решен на държавно ниво и който тепърва ще бъде огласяван от Общината.

Кметовете на Варна Благомир Коцев и на Бургас Димитър Николов, както и на по-малките черноморски общини, ще обединят усилията си и ще продължат заедно да настояват пред държавата между северното и южното Черноморие да бъде изградена автомагистрала или скоростен път.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Безплатни консултации на 08.06.2024 г. в София, с доц. д-р Салим Шентюрк, водещ специалист по неврохирургия
Дата: 01/06, 07:38

Топло, но с валежи на места в събота
Дата: 01/06, 07:29

На днешната дата в историята
Дата: 01/06, 07:13

Хороскоп за събота
Дата: 01/06, 07:04

Известният турски медикален онколог доц. д-р Айхан Мурат ще провежда безплатни консултации в София на 7 юни 2024 г.
Дата: 01/06, 06:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия