ЦРУ: През 2022 година имаше истински риск Русия да използва ядрени оръжия в Украйна


Дата: 08/09, 17:22

Кадър ЦРУ

Западните лидери не трябва да се плашат от заплахите на Кремъл за ядрена ескалация. Увереност в това изрази директорът на Централното разузнавателно управление (ЦРУ) на САЩ в рамките на дебат в Лондо за това дали ракетите Storm Shadow трябва да се използват от Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) за удари дълбоко в Русия, съобщава британският вестник The Guardian, предаде Днес.бг и БТА.

Бърнс, който е на посещение в столицата на Обединеното кралство, подчерта, че "САЩ са отхвърлили страховете“ от руски ядрен удар през есента на 2022 година, и отбеляза, че заплахите от Москва не винаги трябва да се приемат буквално.

"Путин... ще продължи да дрънка със саби от време на време. Не можем да си позволим да бъдем уплашени от това... трябва да го имаме предвид. САЩ предоставиха огромна подкрепа за Украйна и съм сигурен, че президентът ще обмисли други начини, по които можем да ги подкрепим“, коментира Бърнс.

Що се отнася до Украйна, директорът на ЦРУ бе попитан дали във Вашингтон и други западни столици са притеснени относно риска от ескалация на войната чрез даване на разрешение далекобойната ракета Storm Shadow да бъде използвана за удари по цели дълбоко на територията на Русия.

"Никой от нас не трябва да приема с лека ръка рисковете от ескалация“, предупреди Бърнс, като призна, че в ЦРУ са били убедени през първата година от войната, че Русия може да използва тактически ядрени оръжия на бойното поле.

"Имаше момент през есента [есента] на 2022 година, когато смятам, че имаше истински риск от потенциално използване на тактически ядрени оръжия от Русия в Украйна“, обясни директорът на ЦРУ.  Но по думите му "никога не съм мислил... че трябва да бъдем ненужно уплашени от това“.
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Нова учебна година: Учителите искат по-висока заплата
Дата: 17/09, 01:54

Заподозреният в опит за покушение срещу Тръмп получи две обвинения
Дата: 17/09, 01:43

Мъж премина от Азия в Европа по въже
Дата: 17/09, 01:31

Проблемите с простатата не са присъда
Дата: 17/09, 01:20

След подвиг на Гергана Пейчева: България и Австрия не се победиха на Шахматната Олимпиада
Дата: 17/09, 01:19

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия