ЕС готви нов удар срещу американските "Фейсбук" и "Инстаграм"


Дата: 16/05, 14:50

Пиксабей

Европейският съюз започва официално разследване на социалните мрежи Facebook и Instagram на Meta съгласно Закона за цифровите услуги (DSA), съобщава "Юронюз", цитира Новини.бг.

Целта е да се провери дали техните мерки за защита на непълнолетни онлайн са в съответствие с правилата на платформата.

Разследването се фокусира върху дизайна на онлайн интерфейсите на Facebook и Instagram, които биха могли да "използват слабостите и неопитността на непълнолетните и да доведат до пристрастяване", обясни Европейската комисия.

В допълнение ще се проучва дали Meta спазва смекчаващите мерки за предотвратяване на достъпа на непълнолетни до неподходящо съдържание, както и дали инструментите за проверка на възрастта, използвани от Meta, са разумни, пропорционални и ефективни.

Освен това Комисията ще провери дали платформите са предприели подходящи и пропорционални мерки, за да осигурят високо ниво на поверителност, безопасност и сигурност за непълнолетните като цяло.

"Опасяваме се, че Facebook и Instagram може да стимулират поведенческа зависимост и че методите за проверка на възрастта, които Meta са въвели в своите услуги, не са адекватни, поради което ще проведем задълбочено разследване. Искаме да защитим психическото и физическото здраве на младите хора", заяви еврокомисарят Маргрете Вестагер.

Разследването започва след анализ на доклада за оценка на риска, изпратен от Meta миналия септември, и отговорите на по-ранни официални искания на Комисията за информация.

Няма определен срок, в който обявените днес разследвания трябва да приключат, уточни на брифинг служител на ЕС.

"Зависи от това колко съдейства платформата, няма защо да предполагаме, че имат причина да не сътрудничат. Относно защитата на непълнолетните, ще вървим възможно най-бързо, но днес е само първата стъпка", посочи служителят.

На 30 април Facebook и Instagram бяха подложени на проверка и относно своите инструменти за борба с дезинформацията.

Instagram променя един от най-важните си алгоритми

Разследванията идват, след като на 22 април Комисията започна подобно разследване на TikTok, след като платформата за социални мрежи пусна своето приложение TikTok Lite във Франция и Испания.

Изпълнителният директор на ЕС постави под въпрос приложението за споделяне на видео относно потенциалното му въздействие върху психичното здраве на потребителите, по-специално във връзка с потенциалното стимулиране на пристрастяващо поведение. В отговор TikTok заяви, че доброволно ще спре пускането на Lite за момента.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Близо 100 пожара за изминалото денонощие у нас
Дата: 01/06, 08:33

Известният турски медикален онколог доц. д-р Айхан Мурат ще провежда безплатни консултации в София на 7 юни 2024 г.
Дата: 01/06, 08:20

Днес е финалът в Шампионската лига
Дата: 01/06, 08:17

Светлана Енчева – от мечта до реализиран интериорен дизайнер
Дата: 01/06, 08:10

Делфинариумът във Варна с безплатни представления за 1 юни
Дата: 01/06, 08:08

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия