Подобряват базата на студентските общежития във Варна за близо 40 милиона лева


Дата: 23/04, 09:33

Снимка: Булфото

Материалната база в студентските общежития на варненски висши училища ще бъде подобрена. За целта стартират проекти за близо 40 млн. лв., съобщи министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков по време на днешната си визита в града. Той посети Икономическия и Техническия университети във Варна и разговаря с ръководствата им за проблемите и предизвикателствата, които срещат, пише "Морето".

Предстои учители от региона да преминат обучение за използване на изкуствения интелект в образователния процес. Това стана ясно по време на срещата на министър Цоков с ректора на Икономически университет - Варна проф. д-р Евгени Станимиров. В нея участваха както преподаватели, така и представители на ИКТ Клъстер - Варна.

Висшето училище е създало Център за използването на изкуствения интелект в обучителния процес и работи за развиването и на студентски програми в това направление. Към момента в него работят 25 докторанти, които получават и методическа подкрепа от преподаватели от САЩ. “Изкуственият интелект може да промени изцяло образователната система, защото е възможно да се окаже, че вече фокусът няма да бъде върху намирането на правилните отговори, а в способността за задаване на подходящите въпроси”, акцентира министър Цоков. Той представи и насоките за дигитализация и използване на изкуствения интелект в обучителния процес, които МОН разработи през последния месец. “Много важна е връзката между училището и университета, но тя ще бъде максимално ефективна, когато в нея участва и бизнесът”, подчерта проф. Цоков, който обсъди и възможни промени в професионалното обучение с представители на ИКТ Клъстер Варна.

“60 години са само началото, Вие уверено гледате към бъдещето”, написа министър Цоков в книгата на Технически университет - Варна. Той разговаря с ректора проф. д-р Драгомир Пламенов и преподаватели от висшето училище, което тази година отбеляза своята 60-годишнина. Сред дискутираните теми бяха добрите резултати, които постига Професионалната гимназия по инженеринг, технологии и компютърни науки при Техническия университет. Министърът посети и Морския квалификационен център при висшето училище, в което студентите придобиват практически умения. “Тук виждаме на практика бъдещето на образованието, което се случва на толкова много места в образователните ни институции, формиращи конкретни умения за успеха на техните възпитаници”, подчерта проф. Цоков.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Масов бой между тийнейджъри в Габрово
Дата: 04/05, 00:50

Грозни сцени след мач от Евролигата в Турция
Дата: 04/05, 00:36

4 май: Световен ден на „Междузвездни войни“
Дата: 04/05, 00:12

Пламен Гетов: Жика, знам, че гледаш Спартак от небето
Дата: 04/05, 00:01

На Велика събота се пекат козунаци и се боядисват яйца
Дата: 04/05, 00:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия