МОН: 1 480 повече деца и ученици са върнати в образователната система през тази учебна година


Дата: 05/12, 12:26

Снимка Булфото, архив

Увеличил се е броят на върнатите в училище деца. 

Над 10 000 деца и ученици са върнати в училище тази учебна година от екипите, действащи по Механизма за обхват. Това показват данните от информационната система за неговото реализиране, пише frognews.bg.

1 480 повече деца и ученици са върнати в образователната система през тази учебна година, с което броят им е нараснал на 10 180. В началото на учебната 2021/2022г. те са били 8 700. 1 324 повече са новообхванатите, които никога не са били записани до сега в детска градина или училище, така общият им брой става 7270, като през миналата година те са били 5946.
 
Общият дял на необхванатите в образователната система намалява на 5.28%, като в началото на миналата учебна година е бил 5.44 %. 

Според експерти една от водещите причини за отпадане на децата и учениците в предучилищна възраст от образователната система е липсата на ангажираност и подкрепа от страна на семейството (31.90%). Други семейни причини, отсъствия по неуважителни причини и пропуски в обучението също водят до отпадане от училище.

Механизмът за обхват включва съвместна работа между експерти от три министерства – на образованието и науката, на вътрешните работи и на труда и социалната политика, заедно с представители на местната власт. 

Още преди началото на учебната година служебният министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов обяви дейностите по Механизма за обхват сред основните приоритети на МОН. По думите му трябва да се полагат всички грижи и усилия, за да могат повече деца да бъдат включени в образователната система. Затова и дейностите по Механизма се оптимизират. Едно от подобренията е, че регионалните управления на образованието вече имат по-добра връзка с ГРАО и МВР и могат по-ефективно да осъществяват дейността си по откриване на необхванатите от образователната система деца и ученици.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Още един заподозрян е задържан за атентата в Москва
Дата: 28/03, 23:25

В петък рожден ден има Ахмед Доган
Дата: 28/03, 23:031 Коментар

Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 28/03, 23:00

Камион заседна под Аспаруховия мост
Дата: 28/03, 22:44

Зеленски прие две френски представителки в Киев
Дата: 28/03, 22:24

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия