Можем ли да избелим зъбите си в домашни условия?


Дата: 19/04, 09:34

Употребата на продукти с активен въглен се превръща в популярна тенденция в грижата за зъбите последните няколко години. Причините за това са много, но на първо място за тази тенденция, Американската дентална асоциация поставя доказаните ползи от активния въглен за оралното здраве.

Това и редица сходни проучвания налагат на пазара множество продукти за избелване на зъбите с активен въглен. Такъв е и GlowSmile – пудра за избелване на зъбите от кокосов въглен. Това е първият български продукт с кокосов въглен за избелване на зъбите в домашни условия. От GlowSmile споделят, че продуктът е напълно безвреден и идеален за чувствителни зъби. Но защо това е така? Повече за активният въглен, както и за неговите свойства може да прочетете в тази статия!

Какво е активен въглен?

Активният въглен е силно порьозен въглен, добит от дървени или костени въглища, при чиято обработка са отстранени въглеводородите и е увеличена способността за адсорбция. Това го прави способен да отстранява голяма част от нежеланите вещества, полепнали по повърхността на зъбите.

Как се използва активният въглен в стоматологията?

Използването на активен въглен започва през XX век и се препоръчва най-вече само за избелване на зъбите. Активният въглен обикновено се получава от фин въглероден прах, получен от изгорени кокосови черупки, маслинови костилки, въглища, дървени стърготини или кости. Въгленът преминава през висока температура, която го активира чрез промяна на вътрешната структура на въглена, като по този начин го прави силно порьозен. Химическото активиране обикновено се предпочита пред горната топлинна обработка, тъй като е по-ефективно и бързо.

Активният въглен е отрицателно зареден, което увеличава склонността му да привлича към себе си положително заредени молекули, каквито са и петната по зъбите. Някои наблюдателни проучвания разкриват, че активният въглен проявява способността да адсорбира натрупаната плака върху зъбната повърхност. Активният въглен също има изключителна способност да привлича други съединения, които са отговорни за външното оцветяване на зъбите. Това свойство за премахване на вредните компоненти се дължи на адсорбиращия характер на активния въглен, споделят от GlowSmile България.

Ползи за оралното здраве от активен въглен

Премахва повърхностните петна и избелва зъбите

Външните петна бавно се натрупват върху най-външната част на зъбната структура, наричана емайл. Тези постепенно развиващи се петна се дължат на определени вещества, присъстващи в кофеина, виното, тютюма и някои храни, причиняващи петна. Тези петна влияят на цялостния естетичен вид на зъбите. Активният въглен адсорбира тези външни петна и води до повишено общо избелване на зъбите. Продуктите за зъби с активен въглен обаче не успява да адсорбира вътрешните или вътрешни петна. Употребата на продукти за избелване на зъби с активен въглен не трябва да се разглежда като заместител на пастата за зъби.

Отстранява натрупаната плака и освежава дъха

Изследванията разкриват, че активният въглен помага да се повиши нивото на рН в устната кухина главно защото може да се свързва с киселинни компоненти. Освен това води до ускорено отстраняване на киселинните съединения от устата. По този начин активният въглен помага за премахване на плаката и води до облекчаване на лошата миризма от устата, наричана халитоза.

Необходима ли е употребата на такъв вид продукт?

От GlowSmile България потвърждават това, което вече знаем – че белите зъби карат хората да изглеждат по-привлекателни. Но също така обясняват причината. Това е така, защото зъбите са човешкият еквивалент на опашката на паун – знак за здраве и генетично качество, предназначени да помогнат при избора на партньор.

Разбира се, продуктите с кокосов въглен не са единственият вариант за избелване на зъбите, но определено са сред най-ефикасните решения, особено ако искате да избегнете посещение при стоматолог и да избелите зъбите си в домашни условия.

 

*публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Водещите след изпълнението на Аръков: Васил Найденов след фитнес
Дата: 29/04, 23:06

Облачно над цялата страна във вторник
Дата: 29/04, 22:45

Българка се класира в турнира за Световната купа по шахмат
Дата: 29/04, 22:37

Страхотна къща с панорамна гледка към гр. Варна
Дата: 29/04, 22:20

Обявиха прогноза за месец май
Дата: 29/04, 22:16

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия