Защо трябва да рециклираме лаптоп батериите?


Дата: 26/09, 14:45

Когато става дума за изхвърляне на батерии за лаптоп в съзнанието ни изкачат множество въпросителни. Например - къде трябва да ги изхвърлим? Дали се изкупуват като автомобилните акумулатори, или се изхвърлят като всички други батерии тип AA или ААА?  

Със сигурност е ясно, че мястото на вече непотребните лаптоп батерии не е в обикновената кофа за боклук. За да се разгради една батерия, попаднала в битовия отпадък, са нужни стотици години. Да не говорим за вредните вещества, които ще попаднат в природата по време на този процес.

А ето и още: 

 

Четири причини да рециклираме старите батерии

 

Възстановяваме невъзобновяеми материали 

Батериите съдържат в себе си различни метали например никел, кобалт, цинк, манган, литий, сребро, живак и други. Предимството при тези метали е, че те могат да се рециклират безкрайно. 

Изхвърлянето им на сметището, естествено, не позволява те да се използват отново. Всъщност, ако се изхвърлят на места, различни от определените за това, започват да играят ролята на замърсители. 

 

Безопасност

Литиевите батерии могат да се възпламенят, ако са пробити или са изложени на висока температура. Така, изхвърлени в полето, например, могат да предизвикат пожар и да отделят вредни химикали в почвата и въздуха. 

От друга страна, така наречените “батерии за часовник” (такива се използват и за BIOS-а на лаптопа) могат да бъдат погълнати от малки деца.  

 

Намаляват се токсичните отпадъци в неспециализираните депа за отпадъци 

Когато батериите попаднат при битовите отпадъци, те се депонират заедно с тях. По този начин вредните вещества и химикали, които съдържат в себе си могат да се отделят в почвата и подпочвените води и така да се озоват в природата. По тази причина трябва те да бъдат изхвърляни само на определените за това места. 

Специализираните магазини, от които можете да си закупите батерия трябва да разполагат с контейнер, в който да можете да изхвърлите старата си. 

 

По този начин улеснявате оползотворяването на органични отпадъци 

Отделянето на батериите от органичните отпадъци улеснява депонирането им. По този начин по-лесно се оползотворят органичните материали в качествените крайни продукти. 

 

*публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



23-годишен германец отмъкна близо 84 кг люти чушки
Дата: 24/04, 17:11

Математик: София е равнинен град и е скандално, че караме толкова малко колелета
Дата: 24/04, 17:011 Коментар

Архитект: Живеем в сапунка, в която политиците отблъскват хората с постоянни скандали
Дата: 24/04, 16:53

Симеон Колев: Преднината на ГЕРБ не ме изненадва. За последните 4 години няма един километър построена магистрала
Дата: 24/04, 16:471 Коментар

Обрат: Стоичков каза дали има внук
Дата: 24/04, 16:44

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия