Златни колиета - каква символика имат


Дата: 18/06, 19:39

Всеки от нас обича златни колиета. Носим ги по различни поводи или в ежедневието си. Те са едни от най-предпочитаните и популярни аксесоари. Но са и повече от това. Крият в себе си дълбока символика, която произлиза от далечни времена. Да, разбира се, варира според формата, стила и начина, по който се носят. Отразява културните традиции или личните убеждения. Но… нека да научим малко повече.

Какво символизира златото?

Още от далечни времена златото е било символ на богатство, власт и вечност. То е един от най-трайните и ценни метали, открити от човечеството, и е израз на непреходност и вечна красота. В редица култури разнообразните златни колиета са били и остават символ на социален статус и престиж. Носенето им на някои места и в определени страни може да бъде и знак за принадлежност към определена социална група или класа.

Едно златно колие може да е и религиозен символ. Този тип бижута често съдържат допълнителни украшения – кръстове, звезди или други религиозни знаци, служещи за талисмани или амулети за защита, благословия и духовно напътствие. В християнството златно колие с кръст символизира вярата и близостта до Бога.

Златно колие като личен символ

Аксесоарите златни колиета символизират и лични, и семейни връзки. Например, подаряването на такова бижу обичайно е жест на любов, почит или признателност. Доста подобни колиета се предават като семейни реликви от поколение на поколение и съхраняват в себе си семейни истории и спомени.

Те не са просто бижута, а и символ на лична история и емоции.

Днес формата и дизайнът на едно златно колие изразяват личните стремежи и склонността към творчество и уникалност. Дизайнерите в съвременната индустрия експериментират със смели, абстрактни или минималистични форми. Така всеки може да избере нещо, което да отговаря на неговия вкус или на модните тенденции.

Подарък златно колие

Този тип бижу е подарък с дълбоко значение, което го прави предпочитано решение, когато се чудим какво да подарим на любимите си хора по специални поводи – рождени дни, годишнини, сватби и т.н. Те са били и си остават важен символ в живота на редица от нас. Показват любов, уважение, привързаност. Показват нашата устойчивост на времето и могат да са обект на дълбока културна, семейна или лична традиция.

 

*публикация



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Силна буря с градушка тази вечер в Гърмен
Дата: 26/06, 22:38

Новооткрит 3D колаген задвижва ставите
Дата: 26/06, 22:30

Голям пожар край село Елена
Дата: 26/06, 22:28

Полицията преследва чужденец по улиците на Велико Търново
Дата: 26/06, 22:20

Грузия шокира Португалия с ранен гол
Дата: 26/06, 22:081 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия