Транспортният сектор ще получи държавна помощ


Дата: 17/04, 17:09

Снимка Булфото, архив

Удължен е срокът за подаване на заявленията за изплащане на държавна помощ в подкрепа на разходите за стабилизиране на транспортния отрасъл. До 26 април превозвачите могат да подават документи в деловодството на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), в офисите на областните пътни управления, Националното тол управление, както и електронно чрез системата за сигурно електронно връчване и на delovodstvo@api.bg и info@bgtoll.bg, съобщиха от пътната агенция. В началото на април от пътната агенция съобщиха, че превозвачите получават повече възможности за подаване на заявленията си за изплащане на държавна помощ.

Поради сериозния интерес към процедурата срокът се удължава с 10 работи дни, информират днес от пътната агенция. В края на март от АПИ съобщиха, че превозвачите могат да подават в АПИ заявленията си 1 до 15 април.

Пълният комплект от документи – заявление и декларации с приложенията към тях, които транспортните фирми трябва да попълнят и подадат като придружаващи документи, са публикувани на интернет страниците на АПИ и на Националното тол управление.

На сайта на АПИ са публикувани и утвърдените Вътрешни правила за критериите за подаване, разглеждане, преценка за допустимост и методика за оценка на заявленията за кандидатстване на транспортни предприятия, които притежават лиценз за превоз на товари за получаване от държавата на безвъзмездни средства. 

Целта е с предоставената държавна помощ да се подпомогне транспортния бранш, който търпи значителни щети от 2020-та година досега от пандемията от Ковид-19, войната в Украйна, глобалните промени в търговските пътища и логистичните вериги, значителното увеличение на цените на горивата и необходимостта от преориентиране на транспортните маршрути, което води до повишени оперативни разходи за фирмите.

По данни от НСИ в периода след началото на войната оперативните разходи в сектора са се увеличили значително, което оказва сериозен натиск върху финансовото състояние на товарните компании, като застрашава тяхната способност да предлагат конкурентни цени и да поддържат оперативна ефективност.

На 23 февруари т. г. Министерският съвет реши транспортните предприятия да бъдат подпомогнати с до 50 млн. лв. държавна помощ по мярката "Помощ в подкрепа на разходи за стабилизиране на транспортния отрасъл в Република България".

За предоставянето на помощта има положително становище от ЕК за съвместимост с правилата в областта на държавните помощи и това дава възможност да се пристъпи към изплащането ѝ. Определеният срок за предоставянето на помощта е до 30 юни 2024 г.

Постановлението на МС предвижда помощта да се предоставя под формата на преки безвъзмездни средства в размер до 4 млн. лв. за транспортни предприятия, които притежават лиценз за превоз на товари.

Размерът ѝ ще се определя на базата на пропорционално разпределение, като за база се използват платените през 2023 г. тол такси от автомобилите над 3,5 тона, чийто размер е индикатор за обема на извършените превози и ще служи за основа за определяне на размера на държавната помощ.

В края на февруари от Министерството на регионалното развитие и благоустройство съобщиха, че от помощта няма да могат да се възползват дружества, принадлежащи или придобити от по-голяма бизнес група, освен когато може да се докаже, че затрудненията на дружеството не са резултат от произволно разпределение на разходите в рамките на групата и че затрудненията са твърде сериозни, за да могат да бъдат преодолени от самата група. Не се допуска изплащането на бонуси и дивиденти и осъществяването на придобивания със средства от помощта, както и подпомагане на предприятия, на които са наложени санкции, приети от ЕС.

 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



БНБ преведе 660 млн. лв в полза на държавния бюджет
Дата: 30/04, 13:26

Годишната инфлация в еврозоната остава стабилна през април
Дата: 30/04, 13:13

Страхотна къща с панорамна гледка към гр. Варна
Дата: 30/04, 13:10

Синята зона във Варна ще е безплатна на 1, 3, 4, 5 и 6 май
Дата: 30/04, 13:00

Голям гаф на синоптиците с прогнозата за този ден обяви професор Рачев
Дата: 30/04, 12:49

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия