Кои са изследванията за коклюш и къде да ги направим?


Дата: 25/04, 09:05

В момента в България се наблюдава увеличена заболеваемост от коклюш, известен още като магарешка кашлица. Рискови за заразяване са най-малките деца, които все още не са достигнали нужните месеци за ваксинация, както и възрастните хора. Затова навременното поставяне на диагнозата е изключително важно. Тя се определя според клиничната картина и резултатите от изследвания. Д-р Татяна Николова, специалист по вирусология в „ЛИНА” разяснява кои са подходящите тестове.

„При скорошна инфекция се използват ДНК анализи, с които имаме голям опит.

Ако симптомите са се проявили по-отдавна, особено при подрастващи и възрастни, както и имунизирани преди време, най-подходящи са серологичните изследвания”, заявява д-р Николова.

Наименованията на тези изследвания в „ЛИНА” и необходимите проби за тях са:

За анализите можете да посетите всеки от самостоятелните филиали на „ЛИНА” в страната: https://www.lina-bg.com/laboratorii-varna.html Резултатите са готови до края на работния ден, ако пробата е дадена до обяд. 

Как става предаването на инфекцията?

Коклюшът е инфекциозна болест, причинена от бактерията Bordetella pertussis. Предава се по въздушно-капков път - при кашляне, кихане и издишан въздух при близък контакт, чрез секретите, съдържащи причинителя. Заболяването е силно заразно и най-опасно за децата, особено в кърмаческа възраст, при които протича с чести усложнения. 

Упорита кашлица

Периодът, в който сме заразни, е около 30 дни. При своевременно специфично лечение той може значително да се скъси. При възрастните може да не е налице класическата клинична картина и протичането да е само с упорита кашлица. При юноши заболяването протича най-често леко и неспецифично, като са възможни и безсимптомни форми. Само в 30% от случаите е налице характерният за заболяването реприз (мощни и шумни вдишвания). Останалите случаи протичат с грипоподобни симптоми. При малки деца за съжаление е възможно да се стигне до летален изход.

За да се избегне тежкото протичане и да се приложи адекватна терапия, е необходима своевременна диагностика. Именно затова лаборатория „ЛИНА” предлага тези тестове, свързани с диагностика и установяване на причинителите директно чрез PCR анализ от секрет, както и диагностика на антитела, които косвено дават информация за наличие на контакт с причинителя и съответен имунен отговор на организма.

Имунитетът след прекарано заболяване не е доживотен

„Както и друг път съм казвала, при коклюша най-важна е превенцията. Това е ваксинопредотвратимо заболяване, като имунизацията е включена в състава на задължителните поликомпонентни ваксини, които получават кърмачетата и малките деца. Проучвания показват, че титърът на антитела намалява с годините. Имунитетът след прекарано заболяване не е доживотен и е сходен по продължителност с постваксиналния - 10-12 години. Във връзка с това редица проучвания доказват т. нар. „остаряване на инфекцията“, което представлява зачестяване на случаите сред подрастващи и възрастни, които са най-често резервоар за заразяване на кърмачета и малки деца”, заявява д-р Николова.

PCR тестовете помагат в навременното откриване на коклюш

Коклюшът остава ендемичен в повечето части на света. Необходима е надеждна диагноза за започване на подходящо лечение и профилактика на контактните, ако е необходимо, особено неваксинирани бебета, при които коклюшът може да се прояви като животозастрашаващо заболяване. Тестовете за амплификация на нуклеинови киселини, включително PCR, преодоляват някои от ограниченията на културeлните и серологичните методи за диагностика на инфекции с Bordetella. Тестът се основават на откриване на инсерционни последователности (IS), които са част от генома на бактерията, което повишава чувствителността многократно. „ЛИНА” извършва този тип тестове в генетичната си лаборатория.

 

* реклама

 

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Боряна Калейн завърши втора, Стилияна Николова е трета в квалификациите на Европейската купа
Дата: 03/05, 22:15

Обявиха въздушна тревога за цяла Украйна
Дата: 03/05, 22:00

Бивш военен министър: Дали Кремъл не планира да покаже, че ЕС е картонена кула?
Дата: 03/05, 21:441 Коментар

Какво включват стандартното и разширеното изследване на кръв в лаборатория „ЛИНА”?
Дата: 03/05, 21:30

Гори завод за производство на ракети в Берлин
Дата: 03/05, 21:272 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия