Турция обмисля да премахне популярния си ол инклузив по хотелите


Дата: 05/09, 14:38

снимка pexels

Турция може да преразгледа системата „ол инклузив“ в хотелите. Идеята е част от стратегията на страната да посрещне 80 милиона туристи през 2028 г., съобщава проправителственият вестник „Тюркийе“, цитиран от БТА.

Според информацията Министерството на културата и туризма планира да даде приоритет на развитието на други сфери на туризма: кулинарен, културен и медицински.

От Асоциацията на младите бизнесмени в Анкара отчитат, че „ол инклузивът“ се е превърнал в система на „потребителски терор“.

Изчисленията показват, че процентът на изхвърлената от чиниите храна в хотелите, които предлагат тази услуга, достига 65%. Дневно се изхвърлят по 220-400 грама храна на човек.

Пресметнато в цифри разхищението на храна в тези хотели струва 50 милиарда турски лири или 1,5 млрд. долара годишно.

Именно за това броят на обектите, в които се прилага системата „ол инклузив“, трябва да бъде намален, заяви Мустафа Коркутата от Асоциацията на младите бизнесмени.

В рамките на нова система хотелите ще могат да си сътрудничат с местните ресторанти. Целта е вечер туристите да бъдат водени на разходки в курортните градове, а след това – на вечеря в ресторанти, с които са подписани договори.

Този план би довел до увеличение в приходите и на собствениците на магазини.

Един от създателите на системата „ол инклузив“ през 90-те години на миналия век е бизнесменът Зафер Алкая. През последните няколко години обаче дори самият той се обяви за промяна.

„Системата бе много важна за развитието на нашата туристическа индустрия. Резултатите, които сме постигнали благодарение на нея, със сигурност са неоспорими“, посочи бизнесменът.

Въпреки това, години по-късно, в новия процес, в който се намираме в момента, тя трябва да бъде обсъдена наново. Туристите, които изискват високо качество на продуктите и услугите, естествено са готови да платят цената“, допълни той.

Идеи за преразглеждането на системата „ол инклузив“ е имало и преди, включително чрез въвеждане на модела „плащаш, колкото консумираш“. 

През 2023 г. Турция посрещна 56,7 милиона туристи. В края на тази година се очаква страната да бъде посетена от 60 милиона туристи.

Само за месец юли 2024 година 89 374 българи са пътували с цел екскурзия или почивка в Турция, сочат данните на НСИ.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Учебен център "Клуб Трийхаус" обявява прием за следобедна занималня през учебната 2024/2025
Дата: 16/09, 03:40

На 16 септември рожден ден има Николай Гигов
Дата: 16/09, 03:00

С нови таблети, раници, тетрадки и помагала от А1 270 деца от приемни семейства започнаха новата учебна година
Дата: 16/09, 02:10

Доналд Тръмп след стрелбата в близост до него: Никога няма да се предам
Дата: 16/09, 02:00

Проблемите с простатата не са присъда
Дата: 16/09, 02:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия