Израелските сили продължават офанзивата в Газа


Дата: 14/05, 02:00

кадър: Нова тв

Израелските сили навлязоха днес дълбоко в потъналата в развалини северна част на ивицата Газа, за да отвоюват от бойците на "Хамас" един от районите в този сектор на палестинския анклав. На юг танкове и войски навлязоха в Рафах по магистралата към града, докато на този фон палестинските цивилни се опитват да намерят безопасност, предаде Ройтерс.

Както на север, така и на юг в момента се водят най-ожесточените боеве от седмици. Израелските операции в Рафах, който граничи с Египет, затвориха основния пропускателен пункт за помощи, което според хуманитарни групи влошава и без това тежкото положение в анклава.

Стотици хиляди хора са принудени отново да бягат, след като около половината от населението на Газа намери убежище в Рафах, тъй като беше изтласкано на юг от боевете в други райони.

Здравните власти на Газа призоваха за международен натиск, за да се отвори отново достъпът до южната граница и така да се осигури достъп за доставянето на помощи, медицински материали и гориво за електрогенераторите и линейките.

"Ранените и болните умират бавно, защото не могат да пътуват и нямат достъп до лечение и доставки", казват здравните власти.

Чуждестранен служител на ООН беше убит днес, докато пътуваше към болница в Рафах - първия случай на жертва на ООН по време на войната в Газа, съобщи говорител на световната организация, предава БТА. 

В Джабалия в северната част на Газа, обширен бежански лагер, построен за разселени палестинци преди 75 години, израелските подразделения навлязоха в район, в който преди месеци заявиха, че са разбили разположените там сили на "Хамас".

Цивилните бягаха по осеяните с развалини улици, носейки торби с вещи, посочва Ройтерс. Танкови снаряди паднаха в центъра на лагера, а здравни служители съобщиха, че са извадили изпод развалините 20 тела на загинали при въздушни удари през нощта.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Спортният директор на ЦСКА: "В последно време има прекалено много съдийски грешки"
Дата: 24/05, 00:54

Боклуци плуват по р. Банщица към р. Струма след дъждовете
Дата: 24/05, 00:37

Шолц: ЕС не се нуждае от собствено ядрено оръжие
Дата: 24/05, 00:20

Честит ден на българската просвета и култура и на славянската писменост
Дата: 24/05, 00:03

До 6 години затвор грози шофьора, който помете спирка във Варна
Дата: 23/05, 23:424 Коментара

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия