Британският парламент прие на първо четене тютюнопушенето да бъде забранено завинаги на родените след 2009 г.


Дата: 16/04, 23:44

снимка: Булфото

Законодателната инициатива на британския премиер Риши Сунак тютюнопушенето да бъде забранено завинаги на родените след 2009 г. да си купуват цигари, беше приета на първо четене в британския парламент, въпреки че няколко негови съпартийци гласуваха против, предаде Ройтерс и БТА. 

Намерението на Сунак да наложи едни от най-строгите правила в света срещу пушенето предизвика бурно недоволство сред някои представители на неговата Консервативна партия, в това число и от страна на бившите министър-председатели Лиз Тръс и Борис Джонсън, които смятат, че държавата не бива да се меси в личния живот на хората.

Британският парламент прие законопроекта с 383 гласа "за" срещу 67 "против". Това означава, че сега той отива за разглеждане на второ четене, като между двете четения в него могат да бъдат внасяни изменения.

При вота в пленарна зала депутатите имаха право да гласуват по съвест, без да се съобразяват с партийна дисциплина. По-рано тази година Нова Зеландия се отказа от подобен закон, след като новата коалиция, която дойде на власт там, го отмени, преди да влезе в сила.

Но обстоятелството, че срещу плана на Сунак гласуваха няколко консерватори, включително министърът на бизнеса и търговията Кеми Бейдънок, беше поредната неприятна изненада за премиера, който още отпреди това беше подложен на критики в собствената си партия по редица въпроси, като се започне от климатичните промени и се стигне до отбранителната политика, отбелязва Ройтерс.

Законопроектът е една от знаковите инициативи на Сунак преди тазгодишните парламентарни избори, които според социологическите проучвания ще спечели опозиционната Лейбъристка партия.

Законът за тютюневите изделия и вейп устройствата (Tobacco and Vapes Bill) е предназначен да забрани на децата, родени след 2009 г. някога изобщо да могат да си купят цигари, но не и да криминализира този навик.

Сунак заяви, че приемането му ще "премахне най-голямата единична и изцяло предотвратима смъртоносна заплаха за човешкото здраве".



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Велики вторник! Добрите дела носят късмет цяла година
Дата: 30/04, 02:00

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution
Дата: 30/04, 01:50

Новооткрит 3D колаген задвижва ставите
Дата: 30/04, 01:40

НСИ: Населението на България продължава да намалява и да застарява
Дата: 30/04, 01:351 Коментар

На 30 април рожден ден има Васил Василев-Зуека
Дата: 30/04, 01:16

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия