Каква заплата получава един евродепутат


Дата: 14/05, 22:00

Снимка Pixabay

Знаете ли как се става евродепутат, какво работи той и каква заплата получава? Ако не знаете – ето отговорите.

"Заплатата е 10 000 евро преди облагане с данъци. След това, разбира се, получавате сума за управление на офиса си всеки месец и политическата ви партия ви подкрепя. Така, че средствата са много добри", разказва ирландският евродепутат Франсис Фицджералд. 

"Всички получаваме една и съща заплата. Мисля, че е около 9 000 евро преди данъците. След данъците зависи и от националното облагане", допълни пред NOVA германският евродепутат Дамиан Бьозелагер. 

"Можем да имаме максимум четири души в Брюксел и ако все още има бюджет, можем да имаме и местни асистенти, за да се грижат за ангажиментите ни", обяснява Бьозелагер. 

"Ако искате хора с повече опит, вероятно ще имате по-малко асистенти, защото ще плащате повече. Всички сме склонни да имаме стажанти, през петте години. Те получават по 1 000 евро на месец, това не е много, за да живеят в Брюксел, но така ги подкрепяме. Аз например имам само двама служители, стажантите работят с тях", казва още Фицджералд. 

Знаете ли, че 70% от законите в държавите членки идват от Европарламента? С други думи почти всички закони, които трябва да спазваме, са създадени от евродепутатите и именно затова е важно всяка държава да изпрати там най-подготвените си представители.

"Ако поемете отговорност за даден доклад, на практика трябва да станете експерт по него. Ако решите да работите по директивата за насилието над жени, за каквото работя аз, трябва да си абсолютен експерт, защото водите преговори. Преговарянето по едно досие може да отнеме две години. Трябва наистина да знаете какво заявявате и какъв резултат искате", уточни ирландският евродепутат. 

"Моите теми са свързани с имиграцията, регламента за Internet of Things, изборното право на Европейския съюз. Също така работя по пакета за възстановяване след COVID-19 и по финансовата помощ, която беше изпратена на Украйна. Знам във всеки закон за кой текст съм преговарял и мога да ви кажа как съм повлиял. Намирам това за много удовлетворяващо и забавно", посочва германският евродепутат. 

Но и в този парламент има една уловка – трудно някой може да бъде независим. За да има един депутат влияние, той трябва да стане част от голямо политическо семейство, иначе си по-скоро си безполезен, смята Дамиан Бьозелагер. 

"Трябва да се присъедините към някое основно политическо семейство, за да можете да създавате и променяте закони", подчертава той. 

"Според мен е трудно да бъдеш независим. Всеки тук принадлежи към политическо семейство. Колкото по-голямо е то, толкова по-голямо влияние имаш", допълни Фицджералд. 

Именно заради това Бьозелагер основава партия през 2017 г. и приема каузата да покаже на младите гласоподаватели, че политиката не е далеч от тях. И ако искат да променят правилата, трябва да се научат да играят играта.

"Мисля, че понякога имаме чувството, че между нас и политиците има стъклена стена. Ако живеете в апартамент със съквартиранти, се събирате всяка вторник вечер, за да решите кой ще изнася боклука и кой ще почиства кухнята и банята. Това е система за управление. Ако живеете в къща със 100 души в различни апартаменти, бихте избрали един човек от апартамент да ви представлява на срещата. Когато става дума за държава,в която има 85 милиона души, трябва да има повече представители, които да работят за общите интереси. И ако живеете в Европа, с половин милиард души, е същото. Ето защо имаме Европейски парламент - за да може да представлява различните интереси", обяснява германският евродепутат. 

И въпреки това активността на младите е изключително ниска, когато дойде ред на избори за Европейски парламент. Затова по време на тази кампания от Брюксел решиха да се обърнат за помощ към социалните мрежи и да покажат депутатите в друга светлина – тази на инфлуенсърите.

"Трябва да въздействаш на другите хора. Всъщност смятам, че да си политик означава да ръководиш влияние", казва ирландският евродепутат. 

"Всички ние влияем на другите хора много. Това е нашата работа, но има странни неща, които трябва да обясняваме на нашите избиратели и на всички, които се интересуват. Смятам, че социалните медии са добър начин да направим това", посочва Бьозелагер.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Тази нощ за четири часа ще се ограничи движението в тунел „Топли дол“
Дата: 29/05, 03:00

UEFA Шампионска лига остава в ефира на MAX Sport през следващите 3 сезона
Дата: 29/05, 02:50

Как се прави здрав корем
Дата: 29/05, 02:50

Евродоклад: Водата за къпане в България е сред най-качествените
Дата: 29/05, 02:24

Как да изберем подходящи тапети за стена?
Дата: 29/05, 02:20

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия