На Варна й писна от гларусите, искат кастрация заради свръхпопулация


Дата: 17/04, 09:36

Булфото

Има въпрос по който Варна и Бургас със сигурност са на едно мнение.

Нужна е кастрация на гларусите!

С това нестандартно предложение излязоха група варненци. Хората са категорични, че популацията на птиците е станала застрашителна – често в медиите и социалните мрежи се виждат снимки на гларуси, които нападат деца или жени със закуски в ръцете, предаде Varna24.bg. 

Регулирането на броя на птиците е честа практика в западните, модерни и развити градове, обясняват хората. За да се намали броят на птиците по естествен път, в редица европейски страни се използват орални контрацептиви. Този метод е много по-добър от различни други мерки за контрол - като електрически проводници и токсични вещества. За целта се обособяват регионални пунктове за хранене – депа. Те се зареждат с храна, за да привличат гларусите. В храната се добавят контрацептиви, обясняват хората.

Гларусите нямат естествен враг в градска среда. Те са доминантен вид. Новите контейнери за отпадъци са с механично-затварящи се врати. Казаните обаче привличат птиците, тъй като те се изхранват от отпадъците. Това принуждава пернатите да бъдат агресивни и да нападат младежи и жени, носещи храни.

Факт е, че точно заради борба с отпадъците този вид чайка, който в България е познат с името гларус, е внесен от цар Фердинанд. И то точно във Варна – тук е двореца "Евксиноград“, лятната резиденция на монарха, от където и идва наименованието Морска столица.

Тогава е нямало организирано сметосъбиране. Боклуците си варненци изхвърляли или в деретата, или от ската към морето. Отпадъците са привличали гризачи. Те пък разпространяват зарази. Това е причината царя да внесе две двойки гларуси от Френската Ривиера. Този вид птици е доминантен, плъховете се плашат от човката му, пък и е сметосъбирач.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution
Дата: 30/04, 03:50

Новооткрит 3D колаген задвижва ставите
Дата: 30/04, 03:50

Страхотна къща с панорамна гледка към гр. Варна
Дата: 30/04, 02:40

Велики вторник! Добрите дела носят късмет цяла година
Дата: 30/04, 02:00

НСИ: Населението на България продължава да намалява и да застарява
Дата: 30/04, 01:351 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия