Доц. Наталия Киселова: Главчев може да се оттегли и без вот на недоверие


Дата: 19/04, 12:26

Кадър: "Нова Нюз"

Преподавателят по конституционно праводоц. Наталия Киселова заяви пред БНР, че криза в управлението няма.

"Президентът не е казал, че няма да издаде указ. Той пита защо се предлага такъв кандидат за външен министър. Нуждае се от отговор въпросът защо за външен министър се предлага толкова високопоставен в партийната йерархия кандидат'', смята Киселова.

Ако Министерският съвет е взел решение за смяната на двамата министри, излиза въпросът за компетентността на този, който прави предложението. Това не е правомощие на правителството, поясни конституционалистът.

"Много ще ми бъде любопитно как изглеждат предложенията на г-н Главчев. Виждам неща, които вървят из правните среди, затова повдигам този въпрос. Това е акт само на министър-председателя. И това е възможен отговор защо има забавяне."

Да се притиска толкова бързо президентът да сменя министри е излишно, изрази мнение доц. Наталия Киселова.

Каквито и да са мотивите, е редно да бъдат представени пред президента, дори да не са в предложението за издаване на указ, добави тя. В седмицата тишина, след като Главчев пое поста, той си е дал сметка, че не може да се справи сам и са му помогнали, предположи още преподавателят.

С различни аргументи ГЕРБ, "Възраждане", БСП и ИТН целят да покажат, че промените в Конституцията не стават, коментира доц. Киселова в предаването "Преди всички". Според нея се слага знак за равенство между разпоредба, касаеща служебното правителство, и цялостната конституционна промяна, като ГЕРБ се е присъединил "към този хор".

"Тези, които бяха интелектуалните създатели на това положение – да се прехвърли част от тежестта към субекти извън президента, в момента целят цялостно дискредитиране на конституционните промени."

Вот на недоверие на служебно правителство не е възможен, но това няма да попречи на внеслите такова предложение да развиват тезата си.

Главчев обаче може да се оттегли и без вот на недоверие, уточни преподавателят по конституционно право.

Датата на изборите за парламент – 9 юни, не е под въпрос, категорична е Наталия Киселова. Дори да има изцяло ново служебно правителство, това няма да доведе до нови срокове и пренасочване на датата.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Одеса отново бе подложена на ракетна атака
Дата: 02/05, 01:24

Зеленски уволни висш служител на разузнаването
Дата: 02/05, 01:12

Страхотна къща с панорамна гледка към гр. Варна
Дата: 02/05, 01:10

Новооткрит 3D колаген задвижва ставите
Дата: 02/05, 01:00

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution
Дата: 02/05, 01:00

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия