"Системен либерал" на Путин ще спасява "Яндекс"


Дата: 05/12, 12:39

Кадър Уикипедия

Бившият ръководител на Сметната палата Алексей Кудрин официално потвърди, че се присъединява към "Яндекс". Кудрин е известен не само като стар съратник на Владимир Путин, с когото е работил заедно дълго време, но и като един от последните "системни либерали" в правителството. Сега той очевидно трябва да осигури оцеляването на най-голямата руска IT компания, която се разделя на две в условията на война и санкции, коментира Би Би Си, преведе OFFnews.bg. 

Според Алексей Кудрин в "Яндекс" той ще разработи "корпоративната структура на новата холдингова компания, която ще гарантира дългосрочното и устойчиво развитие на компанията на всички пазари, включително международните". Сред основните си задачи на новата позиция той вижда помощта за запазване на "уникалната управленска и технологична култура на "Яндекс", така че тя да остане независима, най-добрата IT компания в Русия, в която се стремят да работят най-талантливите хора".

На 30 ноември Съветът на федерацията одобри оставката на Алексей Кудрин като ръководител на Сметната палата. Той обясни оттеглянето си от публичната служба по следния начин: "Общо взето, прекарах около 25 години в публичния сектор. Сега бих искал да се съсредоточа върху големи проекти, които са свързани с развитието в широк смисъл на частни инициативи, но които имат значителен ефект за хората".

На заседанието на Съвета на федерацията Кудрин изглеждаше необичайно доволен. По това време обаче той така и не назовава публично новата си работа.

Но за нея съвсем прозрачно намекна председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко: "Надяваме се, че с вашето пристигане Съветът на федерацията по-често ще бъде начело на "Яндекс" с важните изявления, които правим.

Самата Матвиенко не е следила развитието на ситуацията: нито Yandex top, нито агрегаторът на новини съществуват от месеци. Но според събеседници от руските медии Кудрин наистина се премества в компанията - една от най-големите кадрови промени в Русия от началото на войната с Украйна.

Системният либерал в защита на "Яндекс"

Кудрин наистина е прекарал по-голямата част от живота си на държавна служба и не е бил просто бюрократ. В продължение на повече от 10 години той е ръководител на Министерството на финансите - в "богатите" нулеви години, когато руската икономика расте бързо благодарение на реформите, а петролът поскъпва.

През това време Русия до голяма степен изплаща дълговете си към чуждестранните кредитори и натрупва значителни резерви - именно тази "предпазна възглавница" ѝ помага да се справи с кризите, включително и с тази, довела до войната.

Кудрин е автор и на много реформи: при него е създадена данъчната система в сегашния ѝ вид, както и бюджетните отношения, при които регионите на практика са зависими от парите от центъра. Без тези реформи системата на управление на Русия едва ли щеше да е такава, каквато е днес - прословутата вертикала на властта трудно се изгражда без финансова подкрепа.

Медиите често наричат Кудрин сътрудник на Владимир Путин. Те наистина се познават от десетилетия. Кудрин пише икономически програми за Путин. Например през 2018 г. Путин представи план за съживяване на бавноразвиващата се икономика, след като отново беше избран за президент: той включва трилиони рубли за изграждане на инфраструктура, подпомагане на малкия и средния бизнес и намаляване на бедността.

Обещанията на президента са почти идентични с предложенията на самия Кудрин и на Центъра за стратегически изследвания, който той оглавява по това време. Обещанията се превърнаха в национални проекти, чието изпълнение се контролираше от Сметната палата, оглавявана от Кудрин.

Войната с Украйна съсипа и последната реформа на бившия министър на финансите, а националните проекти се споменават само в редки случаи. Властите имат други приоритети: за войната и силите за сигурност се харчат все повече пари.

Кудрин често е определян като "системен либерал". В страна, в която контролът на държавата върху всички сфери на живота се засилва почти ежедневно, тази роля е доста двусмислена. В началото на войната се появиха слухове, че Кудрин, както и Анатолий Чубайс, е напуснал страната. Нищо от това обаче не се оказва вярно: Кудрин продължава да работи в Сметната палата и нито веднъж не се изказва публично срещу войната, а само няколко пъти описва ужасните ѝ последици за икономиката.

Според съобщения в медиите през есента са започнали разговори за прехвърлянето на последния правителствен либерал в "Яндекс" и същевременно за разделянето на компанията на две части. И това бяха трудни преговори. Окончателното решение, както съобщават медиите, е било взето миналата седмица - след нощни разговори с руския президент.

"Вижда се, че длъжността ръководител на Сметната палата вече му е тежала. Това означава, че той се освобождава, става милионер, справя се добре. За "Яндекс" той е лобист и защитник на техните интереси, двигател на тяхното развитие" - така политологът Константин Калачев описва новата роля на Кудрин.

Единственият въпрос е дали "Яндекс" се нуждае от такъв "лобист и защитник" и дали компанията наистина ще се развива.

Разделянето на "Яндекс"

Кудрин може да не получава "Яндекс" в най-добра форма. Войната с Украйна и предизвиканите от нея санкции не останаха незабелязани за компанията.

Лев Гершензон, бившият ръководител на Yandex.News, публично обвини компанията, че е служила като "ключов елемент в укриването на информация" от руснаците за войната в Украйна след началото на войната. След това са наложени санкции на топ мениджърите на компанията и на нейния основател Аркадий Волож. Волож подава оставка от всички постове в компанията.

Компанията продаде своите "токсични" активи "Новости" и "Дзен" в резултат на това. Но не е ясно дали самата "Яндекс" е станала по-малко токсична за Запада. В много европейски страни например "Яндекс" е блокирана, както и отделни нейни услуги, като например таксита.
След войната много от ключовите служители на компанията подават оставка.

"Яндекс", както посочват анализаторите, остава системно важна за руската икономика. Алексей Павлов, ръководител на отдел "Пазарни анализи" в Otkritie Broker, описва това значение простичко: това е една от "най-големите IT компании в Русия, най-голямата платформа за търсачки, най-голямата рекламна платформа в интернет".

Миналата седмица компанията представи план за разделяне на две части - тази, която Кудрин през нощта договори с Путин. Досега тя беше представена в много общи линии.

Схемата може да се обобщи по следния начин:

- Руските активи отиват в руска компания, която ще запази и марката "Яндекс".

- Компанията майка Yandex N.V., регистрирана в Нидерландия, ще получи няколко вида бизнес: безпилотни автомобили, облачни технологии, образователни услуги и услуги за маркиране на данни. След това дружеството може да промени името си.

В схемата все още не се споменава публично Кудрин или Волож, който според медийни съобщения ще развива "Яндекс" в международен план.

Анализаторите описват това разпределение на активите като нещо очевидно: това, което остава в Русия, е насочено към руския пазар, докато потенциално успешните проекти, които все още не могат да бъдат разработени без западни технологии и инвестиции, отиват в чужбина; те лесно могат да бъдат пренасочени към друг пазар.

По всичко личи, че руските акционери ще спечелят, тъй като именно проектите, ориентирани към вътрешния пазар, носят печалба на компанията.

"В днешните реалности основният бизнес на "Яндекс" е всичко в Русия, той е в основата на бизнеса. Ако премахнем всички тези международни области от сегашния "Яндекс", тогава по отношение на финансовите резултати на групата на практика нищо няма да се промени, дори може да се подобрят", казва Павлов от Otkritie Broker.

"Тези бизнеси са основните генератори на парични потоци за "Яндекс", те се разрастват. И по принцип всичко е нормално", съгласява се Кирил Комаров, ръководител на аналитичния отдел на Tinkoff Investments. Той дава за пример доходоносната услуга за търсене и таксиметрови услуги и посочва само Yandex.Market като изключение. Ако се съди по отчетите, Yandex.Market наистина показва предимно загуби.

"Според мен няма за какво да се притесняваме", уверява Ярослав Кабаков, директор по стратегията във Finam Financial Group.

"Файненшъл таймс" нарече Кудрин "суперпокрив" за "Яндекс". Почти веднага възникна въпросът дали държавата ще има още по-голям контрол върху голяма IT компания, ако в нея започне работа човек, който е прекарал по-голямата част от живота си на държавна служба в близкото обкръжение на Путин.

Анализаторите са спокойни и тук: нищо няма да се промени за компанията. "Яндекс" е бил, е и ще бъде плътно покровителстван от държавата просто заради системното си значение - и това няма как да не се отрази. И пристигането на Кудрин няма да промени това из основи", казва Павлов.

Политическите анализатори са на друго мнение. Според Калачев например контролът на държавата върху "Яндекс" ще се увеличи с идването на Кудрин, но ситуацията отново няма да се промени сериозно.

"За "Яндекс" той е това, което наричаме "покрив" - в кавички. Тоест, от една страна, контролът на държавата ще нарасне, но от друга, мисля, че някои неща може да отблъсне", обяснява политологът. Той може да се използва например за чувствителни задачи или мисии, добавя Калачев.

При преместването на Кудрин от Сметната палата в "Яндекс", го очаква допълнително възнаграждение. Както пише "Форбс", позовавайки се на свои източници, Волож му предложил да се премести, както и да помогне за разделянето на компанията с 5% от акциите ѝ. Малко вероятно е това да е пряка корупция: поне според закона конфликт на интереси може да възникне само ако настоящият ръководител на Сметната палата има дялове в търговски дружества, обяснява Иля Шуманов, директор на Transparency International Russia (руските власти смятат самия Шуманов и организацията, която ръководи, за "чуждестранни агенти"). Кудрин напуска агенцията в сряда.

От какво се лишава "Яндекс"

В крайна сметка за руската компания съществуват икономически рискове. Икономиката на страната не е в добро състояние заради войната: БВП ще продължи да спада поне през следващата година. Според икономисти кризата ще върне Русия назад с около 10 години.

А обявената през есента мобилизация вече доведе до нов спад в потреблението - и следователно до ключов източник на приходи за "Яндекс".
"Виждате как хората започват да пестят, защото в сегашната обстановка е напълно неясно какво ще се случи по-нататък. Така че потреблението намалява, което се вижда от статистиката на транзакциите", казва Комаров от Tinkoff Investments.

Според него обаче досега темповете на растеж на бизнеса надхвърлят този спад. "Вероятно не трябва да се съмняваме в перспективите за растеж на "Яндекс" в близко бъдеще", смята той.

Защо тогава се нуждаем от тези много международни проекти и от отделна западна компания? Анализаторите не са съгласни с това.

"Всички тези проекти са в начален етап и изискват много средства за развитие. И като се има предвид, че икономиката в света в момента не е в най-добрата си форма, перспективите за възвръщане на тези инвестиции през следващите няколко години вероятно са сравнително съмнителни", смята Комаров.

"Всички те са на ниво стартъп, но това е бъдещето. И по принцип е невъзможно да се получи адекватна оценка на такива активи в Русия - предвид настоящите реалности", не е съгласен Кабаков от Finam. Той нарича тези проекти перспективни - те са необходими за бъдещото развитие.

Кабаков смята, че за тези проекти могат да се намерят инвеститори - поне от същите руски капитали, които са в чужбина. А за Волож скъсването с Русия и развиването на самостоятелен бизнес на Запад може да бъде начин да се постигне изключване от списъка със санкции на ЕС.

Анализаторите добавят, че разработването на тези нови проекти без западни технологии също ще бъде трудно. "Медуза" например писа за проблема със закупуването на компютри в чужбина, след като на един от нейните топ мениджъри бяха наложени санкции.

Може би "Яндекс" се превръща в демонстрация на това, което се случва в руската икономика като цяло. Икономиката - до голяма степен благодарение на структурата, създадена с участието на Кудрин - остава относително стабилна. Кризата, до която води войната, на пръв поглед не е твърде дълбока - както и проблемите на компанията.

Санкциите и прекъсването на контактите със западните държави обаче лишават страната от възможности за развитие. Вече въведените технологии ще останат, но може да възникнат проблеми с новите. Същото важи и за "Яндекс": услугите, създадени преди войната и постоянно генериращи печалби, ще останат, а новите технологии и проекти ще бъдат разработени в чужбина.

В сряда "Яндекс" обяви старта на IT платформа за управление на логистиката на товари в Казахстан. Азиатските пазари за икономиката като цяло и за "Яндекс" изглеждат като изход от изолацията. Но анализаторите имат съмнения и тук: те имат свои собствени служби там, а държавният контрол върху тях нараства.

"Смятам, че само по отношение на развитието "Яндекс" има какво да губи", казва Ярослав Кабаков.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Какво ни трябва за създаването на модерно офисно пространство?
Дата: 28/03, 18:40

Ники Кънчев издаде голяма тайна за “Стани богат”
Дата: 28/03, 18:35

Хванаха въоръжен до зъби в Ямболско
Дата: 28/03, 18:15

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 28/03, 18:10

Кои са най-предпочитаните европейски марки електромобили?
Дата: 28/03, 18:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия