Насрочиха дата за разпоредително заседание по делото за замърсяване на Варненското езеро


Дата: 18/06, 21:21

Снимка Булфото, архив

Насрочиха дата за разпоредително заседание по делото за замърсяване на Варненското езеро по повторно внесен обвинителен акт от прокуратурата, съобщават от Окръжен съд - Варна.

Като обвиняем пред съда на 26 юни ще се яви единствено бившият кмет на Варна Иван Портних с адв. Менко Менков.

На бившия кмет на морския град е повдигнато обвинение, че като длъжностно лице, не изпълнил законовите си задължения и не положил достатъчно грижи за ръководенето, управлението, стопанисването на тръбата.

В резултат на това са последвали значителни щети за Община Варна, в размер на общо 7 520 143,76 лева. 

Според обвинението Иван Портних не е предявил иск в рамките на 10-годишния гаранционен срок срещу изпълнителя, който е поставил тръбата, но не е изпълнил изискването да бъде положена на дълбочина от три метра под дъното на Варненското езеро. Според прокуратурата обстоятелства са му били известни с писмо на директора на ИА „Морска администрация“. 

Прокуратурата сочи, че вследствие на това са причинени немаловажни вреди на околната среда – настъпване на значителни промени в качеството на водите в резултат на органичното замърсяване, довело до нарушаване на екологичния баланс в екосистемата, възникване на реален риск от загуба на местообитания на биологични видове, обща и цялостна екологична промяна на водния басейн за повече от една година. Наказанието за това престъпление е от 3 до 10 години затвор.

Бившият кмет е обвинен и за това, че в периода 20.08.2019 г. до 18.09.2019 г. не е информирал населението за състоянието на околната среда, съгласно изискванията на закона и е допуснал по непредпазливост органично замърсяване на Варненското езеро. За това престъпление наказанието, предвидено в НК, е лишаване от свобода от 1 до 6 години и глоба от десет хиляди до петдесет хиляди лева.

Първоначално за инцидента бяха обвинени също Ботьо. Т. управител на компанията "БТ-Инженеринг" ЕООД, която е специализирана в консултантски, проектантски и инженерни услуги в сферата на околната среда и управлението на отпадъците. Обвинение бе повдигнато и на Цв. Б. от същото дружество, която е била един от членовете на Държавната приемателна комисия, установила годността за ползване на проекта "Трансформация на пречиствателна станция за отпадни води във варненския район "Аспарухово" в помпена станция и транспортиращ тръбопровод".

С постановление от март тази година прокуратурата е разделила материалите от досъдебното производство спрямо Б.Т. и Цв. Б и ги е изпратила по компетентност на Администрацията на европейските делегирани прокурори на Република България.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Грузия с втори гол срещу Португалия
Дата: 26/06, 23:23

Турция поведе на Чехия
Дата: 26/06, 23:15

Кралят на лятото: ленът и ползите, които носи на цялото семейство
Дата: 26/06, 23:10

Тир е блокирал движението на прохода Петрохан
Дата: 26/06, 23:04

Силна буря с градушка тази вечер в Гърмен
Дата: 26/06, 22:381 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия