Гръцкият премиер: Турция се изправя не само срещу Гърция, но и срещу цяла Европа и НАТО


Дата: 27/09, 21:53

Снимка Булфото

Гръцкият премиер коментира поведението на Турция: 

„Нашият хоризонт за следващите няколко месеца вече е ясен“, каза министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис във встъпителното си обръщение към заседанието на кабинета във вторник, отбелязвайки, че приоритетите на правителството са били изложени на Международния панаир в Солун, а посещението му в Ню Йорк е дало възможност Гърция да представи своите позиции по отношение на настоящите предизвикателства. Това предаде специално за БТА гръцката агенция АНА-МПА.

Коментирайки последните събития, свързани с Турция, той повтори, че Гърция ще запази спокойствие, уверена в позициите си, поддържани от международното право, и няма да следва пътя, избран от нейния съсед, като същевременно предупреди, че Турция е изправена „не само срещу Гърция, но и срещу цяла Европа и нашите съюзници в НАТО“.

Мицотакис отбеляза, че взаимосвързаните глобални кризи и проблеми са „доказателство за това как глобалната несигурност сега влияе върху икономиките и обществата на всички страни и за значението, което колективните отговори сега имат срещу наднационалните проблеми“.

Премиерът повтори, че нито един национален бюджет не може да покрие безпрецедентната вълна от високи цени, която надхвърли националните граници и изисква смели решения на европейско ниво в допълнение на националните политики.

Премиерът похвали "зрелостта" на гръцкото общество и се позова на неотдавнашна статия във "Файненшъл таймс" за "чудото" на гръцката икономика, което противоречи на световните тенденции. Той също така повтори позициите, които е очертал на Общото събрание на ООН по отношение на руската инвазия в Украйна, като каза, че международното сътрудничество, основано на принципи, е приоритет в условията на международна несигурност.

„Само ако тази форма на агресивно насилие бъде победена, международното право може да продължи да управлява отношенията между страните и само ако свършеният факт на нарушаване на границите бъде отблъснат, това няма да намери потенциални имитатори в други области“, каза той. „Свободата, независимостта, демокрацията, правото на нашите общества на просперитет – всичко това не подлежи на обсъждане“, добави той.

Мицотакис завърши с думите, че Гърция ясно е казала всичко, което има да каже в ООН, както по отношение на своите „червени линии“, така и по отношение на приятелските си намерения към турския народ.

"Другата страна може монотонно да повтаря своите лъжи и заплахи. Тя ще остане сама в тази игра. Ние спокойно и самоуверено ще отстояваме ясните си позиции със силата на международното право, бдителността на нашите въоръжени сили, подкрепата на нашите съюзници“, добави той.

Вместо "пламенни думи" той призова другата страна да избере "креативни действия и пътя на съдържателния диалог", като каза, че срещу нея е не само Гърция, но "цяла Европа и нашите съюзници в НАТО".



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Зеленски прие две френски представителки в Киев
Дата: 28/03, 22:24

5 съвета при избора на годежен пръстен
Дата: 28/03, 22:20

Кои са най-предпочитаните европейски марки електромобили?
Дата: 28/03, 22:20

Над 160 продукта за Великден в Lidl
Дата: 28/03, 22:20

Много тежка катастрофа преди час във Варна
Дата: 28/03, 22:10

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия