Шефът на АИКБ обяви колко трябва да е минималната заплата


Дата: 19/10, 18:15

Кадър България Он Еър

Изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Добрин Иванов, изрази сериозни опасения относно текущата формула за изчисление на минималната работна заплата в страната. В интервю за предаването Money.bg, Иванов подчерта, че настоящият метод не съответства на международните споразумения, които България е подписала и е задължена да спазва.

"Обвързването на минималната работна заплата към средната е порочно, неправилно и трябва да бъде премахнато по най-бързия начин", заяви категорично Иванов. Той аргументира, че този подход създава сериозни дисбаланси на пазара на труда.

Според Иванов, ако се приложи адекватно европейското законодателство, минималната работна заплата в България би трябвало да бъде между 680 и 800 лева. Той изтъкна, че настоящото ниво от 939 лева за 2024 година значително надвишава този диапазон.

Предложението за увеличение на минималната заплата до 1077 лева през следващата година буди допълнителни притеснения. "Това застрашително доближава средната работна заплата в много от регионите и в много от икономическите дейности. Това до голяма степен разрушава пазара на труда и се стига до ефекта хора без квалификация, без специални знания и умения да получават възнаграждения, близки до тези, които получава средно квалифицирания персонал", обясни Иванов в интервю за Bulgaria ON AIR.

Относно икономическите прогнози, Иванов изрази по-скоро песимистични очаквания. Той отбеляза, че макар формално българската икономика да расте през 2024 година, това става с намаляващ темп. "По-скоро сме песимисти и реалисти за икономическия растеж през следващата година и за следващите три години. Освен ако не се променят коренно европейските политики и да се намери начин за стимулиране на европейската и на българската икономика... Не ни очаква розово бъдеще", заключи Иванов.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Политолог: Ако на 27 октомври хората отидат за гъби, брокерите на гласове ще си свършат работата
Дата: 19/10, 20:35

Катастрофа блокира пътя Велико Търново - Русе
Дата: 19/10, 20:26

Двамата съобщиха страхотни новини, но на Димо е по-прясна
Дата: 19/10, 20:21

Черно море без национал срещу Хебър
Дата: 19/10, 20:14

Треньорът на ЦСКА след поражението: Срам ме е да гледам класирането
Дата: 19/10, 20:03

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия