Всички с левове в дюшеци и буркани горят с еврото без доказан произход


Дата: 17/05, 10:42

Пиксабей

Интересен коментар направи доц. д-р Драгомир Стефанов от катедра "Недвижима собственост" в Университета за национално и световно стопанство (УНСС) за инвестициите в имоти.

Страхът в част от населението, че, присъединявайки се към еврозоната от следващата година, ще пренесем по-високите лихвени проценти по ипотечните кредити и това ще оскъпи цената на кредита, също кара част от "играчите" да влизат на пазара и да купуват, посочи експертът и допълни, че това е едната причина за повишеното търсене на пазара на жилищни имоти в България от началото на 2024 г.

Втората причина, която макар да е обективна, но за нея официално не се говори, е известният на анализаторите факт, че горе-долу колкото депозити официално има в банковата система на физически лица - между 75 и 80 млрд. лева, почти още толкова са спестяванията на населението в дюшеци, кутии за обувки и други неща под леглата в домовете, коментира експертът. Този кеш, ако е в левове, трябва буквално за няколко месеца да се превърне в евро, защото е опасно да не "изгори" след една година, когато ще спре обмяната на левове, а освен това обменянето на по-големи суми вече ще е проблем, защото за над 5000 лева ще трябва да се доказва произходът на средствата, посочи Стефанов. Според него този факт за определена група българи е основна мотивация при инвестициите в недвижими имоти - легализиране на скрити доходи, за които не са платени данъци.

По думите на Стефанов през последните години бизнесът с недвижими имоти в страната е станал много привлекателен за такъв тип "играчи" не само от България, но и от чужбина, които "превъртат" кеш в страната. Бизнесът в жилищни имоти в България през последните години е сред тези, които се ползват за препиране на пари, обобщи експертът.
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Столтенберг: Колкото по-силна е Украйна, толкова по-вероятно е да се стигне до преговори и траен мир
Дата: 01/06, 13:313 Коментара

КЗП ще следи да се спазват високи стандарти при търговията с детски стоки
Дата: 01/06, 13:30

Познахте ли тази абитуриентка от 1992 година? Днес е една от най-известните жени в България
Дата: 01/06, 13:271 Коментар

Слави Трифонов отвърна на удара на Венко и Невена Цонева
Дата: 01/06, 13:252 Коментара

Туроператори: Туристи отменят резервации в последния момент заради високите цени на фериботите в Гърция
Дата: 01/06, 13:23

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия