Ню Йорк Таймс: САЩ са пред съдбоносно решение за войната в Украйна


Дата: 23/05, 13:20

Пиксабей

След първите американски доставки на модерни оръжия за Украйна президентът Джо Байдън никога не е отстъпвал от една забрана - президентът на Украйна Володимир Зеленски трябваше да се съгласи никога тези оръжия да не бъдат използвани срещу цели на руска територия, защото това би влязло в противоречие с обещанието на Байдън да избегне Трета световна война, пише БТА в преглед на западния печат.

Сега в администрацията на САЩ се води оживен дебат за смекчаване на забраната Украйна да използва американски оръжия за обстрелване на цели на руска територия, за да се позволи на украинците да удрят ракетни и артилерийски позиции точно отвъд границата в Русия. Според Зеленски именно тези позиции са дали на Москва възможността да постигне скорошни териториални придобивки, съобщи "Ню Йорк таймс".

Предложение в тази насока на държавния секретар Антъни Блинкън след отрезвяващо посещение в Киев миналата седмица, все още е в начален стадий и не е ясно колко от колегите му от вътрешния кръг на Байдън го подкрепят. То все още не е официално представено на президента, който традиционно е най-предпазлив, твърдят официални лица.

Говорителят на Държавния департамент Матю Милър отказа да коментира вътрешните дискусии на политиката за Украйна, включително доклада на Блинкън след завръщането му от Киев. Но служителите, участвали в обсъжданията, заявиха, че позицията на Блинкън се е променила, защото руснаците са отворили нов фронт във войната с опустошителни резултати. Силите на Москва са разположили оръжия точно отвъд границата със Североизточна Украйна и са ги насочили към Харков - знаейки, че украинците ще могат да използват само неамерикански оръжия да ги обстрелват, отбелязва "Ню Йорк таймс".



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Комплекс “Ролбата – Наутилус”! Ние сме лятното забавление и морското изкушение на Варна!
Дата: 16/06, 06:30

Модерен медицински център отвори врати във Варна
Дата: 16/06, 04:50

Предимно слънчево в неделя
Дата: 16/06, 04:00

На 16 юни рожден ден има Симеон Сакскобургготски
Дата: 16/06, 03:00

Джорджа Мелони: ЕС няма да участва пряко в отпускането на заем за Украйна
Дата: 16/06, 02:38

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия