Миньори и енергетици: Това може да е последният ни мирен протест


Дата: 25/04, 07:36

Редактор: Александър Дечев

Кадри: "Нова телевизия"

Миньори и енергетици излизат на протест в центъра на София. Недоволството е срещу приетите промени в Закона за енергетиката, според които ТЕЦ "Марица изток 2" е принуден да спре работа от 1 юли тази година. Има и хора от други въглищни централи в столицата. Те се събират пред ТЕЦ 2, като над 600 човека тръгват към центъра на столицата.

Председателят на КНСБ в Мини "Марица Изток" 2 Наско Митев заяви, че болката на енергетиците е, че не ги чуват.

"Сред нас работят достатъчно експерти и хората в София не чуват експертния потенциал тук. Хиляди пъти вече ние апелираме и то много силно и ние казваме неща, които всъщност трябва да послужат на нашите политици. Първо бяхме на косъм да се случи това българския гражданин да плаща по-висок ток. Въпреки че година преди това или две, ние казахме категорично, че няма как да стане от вчера за днес. Електроененергийната система на страната в момента е пред срив. Защото работят много малко мощности. На всички е ясно, че само с фотоволтаици няма как да имаме ток вкъщи. С този соларен ток ние разбалансираме системата и на Европа.

Искаме да се направи качествена енергийна система, която да даде сигурност на електроенергията", каза той в ефира на "Нова телевизия".

"Опасявам се, че това ще е един от последните мирни протести. Ако не ни чуят и наистина не се вземат правилните и адекватни мерки така, че комплексът да го има, не заради тях, а заради хората и тези, които работят тук, опасявам се, че нещата ще ескалират, и то много скоро. Защото нищо не се случва за региона, нищо от обещанията, които имахме. Парадоксът е, че нарушават собствените си  решения на Народното събрание и хората са безкрайно ескалирали. Не вярваме, защото много сме лъгани в последните пет години", коментира Митев. 

Неговите колеги бяха подготвили куфари с различни надписи за емигриране: "Енергетик съм! Отивам да бера ягоди в Англия", "Бакалавър съм! Заминавам за Норвегия да ловя раци", "Магистър съм! Заминавам за Германия да работя в хоспис", "Миньор съм! Заминавам за Чехия да правя консерви".



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



За ден МВР установи 36 души, шофирали след употреба на алкохол, и 13 с наркотици
Дата: 04/05, 22:32

Реал (Мадрид) е шампион на Испания по футбол
Дата: 04/05, 22:17

Благодатният огън тръгна към църквите в страната от синодалния параклис
Дата: 04/05, 22:07

БАБХ затвори фирмата, произвела козунак с батерия
Дата: 04/05, 21:51

Верстапен спечели спринта в Маями
Дата: 04/05, 21:40

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия