Има голям недостиг на акушерки у нас


Дата: 05/05, 20:51

Снимка Университетска акушеро-гинекологична болница “Майчин дом”

Появи се проблем с акушерките.

Днес се отбелязва Международният ден на акушерките. Чества се в над 50 страни в света. В България данните в Националния професионален регистър сочат, че има над 3700 акушерки. Но недостигът им в здравните заведения е постоянен.

Има няколко университета у нас, в които се изучава специалността. Но данните на болниците показват, че в системата липсват поне още 2000 акушерки. Въпреки това, в болница "Майчин дом" винаги има желаещи да се учат. Средната възраст на активните акушерки тук е около 30 години. Но и в столичната болница се усеща липсата на кадри, информира БНТ.

"Със сигурност има и може би една от причините за това е ниското заплащане като цяло, но една акушерка, започваща да учи самата професия и да разбере какво всъщност е акушерството, се влюбва и със сигурност няма как да се откаже от това", категорична е Шукрие Бошнакова, акушерка в родилна зала в СБАЛАГ „Майчин дом“.

Акушерките от "Майчин дом" споделят, че всеки случай, който минава през тях, го запомнят и преживяват. За щастие леко преминалите раждания са повече от усложненията.

"Изживяваме всичко ежедневно. Било то по-трудно, по-сложно като случай и за сега се надявам всички пациентки да са окей и те са окей", каза Анна-Мария Велкова, акушерка в родилна зала в СБАЛАГ „Майчин дом“.

За акушерките днешният празник е важен, защото се надяват, че чрез него обществото ще се замисли за важността на тяхната професия.

"Отговаряш за два живота, да започнем с това. Включва това да си много амбициозен, отговорен, динамичен, знаещ, можещ, искащ да знаеш все повече", обясни Анна-Мария Велкова, акушерка в родилна зала в СБАЛАГ „Майчин дом“.

Акушерките от "Майчин дом" си пожелаха да могат и занапред да посрещат все повече здрави бебета, пише dunavmost.com.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Специалисти настояват за промени в шофьорските курсове
Дата: 19/05, 00:43

На 20 май рожден ден има Александра Сърчаджиева
Дата: 19/05, 00:27

19 май 1971 г. – Съветският съюз изстрелва "Марс 2"
Дата: 19/05, 00:04

Отиде си една от най-талантливите български журналистки
Дата: 18/05, 23:55

Юрген Клоп се сбогува с Ливърпул
Дата: 18/05, 23:42

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия