Икономист: Речта на Макрон е на нивото на западните лидери в Студената война


Дата: 07/05, 13:59

Кадър Нова нюз

Известен наш доктор по икономика засипа с критики френския президент.

Речта на Макрон преди дни е вероятно първата реч, която европейски политик прави със суров реализъм за бъдещето - на нивото на западните лидери в Студената война.

Това написа в профила си в социалната мрежа Facebook икономистът Евгений Кънев.

Вижте и целия текст:

"На първо място - за оцеляването на ЕС като съюз той поставя неговата отбранителна способност. В рамките на НАТО тази тежест винаги е била носена от САЩ, но те дават индикации, че техният фокус все повече ще бъде върху Китай и няма да имат капацитет да бъдат ангажирани най-вече с жива сила на два или повече (като Близкия Изток) фронта. И тук изниква огромният проблем с поддържането на 27+ национални отбранителни доктрини, където всяка страна решава за себе си какви отбранителни способности ще развива в рамките на бюджетни разходи от 2+% от БВП. Това е меко казано неефективно похарчен ресурс, който не може да изгради военна сила, която да спре евентуална руска агресия. Макрон разглежда възможността да разпростре френския ядрен чадър върху Европа, което ще бъде тотална промяна на НАТО и френската роля в него. Но страни като Полша са заинтересувани от такава възможност, която НАТО и САЩ към момента не разглеждат. Остава и въпросът как САЩ биха реагирали на такъв ход и дали това не би влошило отношенията далеч преди Европа да е станала способна да се справя без тях.

Проблемът на България не е в епизодичните дейности да изгражда частично отбранителен капацитет - както при министър Тагарев, чиито усилия бяха спъвани от парламента под различен предлог. А в тоталната липса на осъзнаване за опасността от Русия у политическата ни класа - дълбоко корумпирана от нея с малко изключение - и влязла в украинските обувки на пълна поквара преди да бъде навестена от Кремъл.

Вторият огромен проблем пред Европа, според Макрон е в загубата на нейната конкурентоспособност. В енергетиката, където САЩ и Китай ползват значително по-евтина енергия от собствени ресурси - което поставя под въпрос не толкова целите на Зелената сделка, а начините за постигането им. В информационните технологии, където Европа няма свои платформи, инструменти за ИИ и старт-ъпи за дигитални проекти - най-вече защото няма капитал, пазар и венчър политики на сравнимо ново. В индустрията, където нейните фондове - на всеки по нещо - не може да се сравняват с мощните субсидии за шампионите на САЩ и Китай и липсата на единна политика на ЕС, която да не страда от аспирациите на отделни страни, в отделни сектори - като автомобилната индустрия на Германия - за сметка на общоевропейския интерес.

Подобно на отбранителния проблем - в България няма индустриална политика, която да развива конкурентоспособността на нашата икономика, а за успехи се считат запазване на комплекса Марица Изток, развиване на огромни корупционни проекти, усвояване на пари по ПВУ и май …толкоз. Страната ни няма стратегия, защото нейните decision makers са на оцеляване, тук и сега.

Третият голям проблем на Европа, смята Макрон, е проблемът с дезинформацията и състоянието на демокрацията. Подклажданите от Кремъл национализми, консерватизми и радикализми целят да прекратят европейския проект и да го подчинят на Путин. Късогледството, че една коя да е страна може сама да се справи с гигантските проблеми на човечеството само за себе си е част от тази стратегия, която местните платени и полезни идиоти пропагандират. Затова сега пак ще гледате ренесанс на “консерватизма”, чийто основен враг ще е либерализма, а мнима цел - защитата на някакви енигматични християнски ценности. Така Европа никога няма да порасне до идеята за мощен наднационален субект, който да бъде конкурентен като икономика на САЩ и Китай и като военна сила на Русия. А Брюксел ще е виновен за всичко на местните пишман политици.

България е една от най-затъналите страни в дезинформационно тресавище. На него служат най-известните телевизионни глави - около 10-15 души, които всички медии нон-стоп рециклират, а обществените медии им правят дори техни предавания.

И това няма да се оправи докато няма широка гражданска коалиция, която правилно да нареди горните приоритети - преди да се вторачва във всяка сламка в окото на ближните си."

frognews.bg



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Пешеходец е загинал, пометен от 27-годишен с БМВ на дом "Младост" във Варна
Дата: 19/05, 18:592 Коментара

Леден душ за абитуриентските балове около 24 май обяви НИМХ
Дата: 19/05, 18:54

Свидетели на ужаса на дом "Младост" във Варна: Пешеходец е под БМВ-то в изкопа
Дата: 19/05, 18:441 Коментар

Тежка катастрофа с БМВ в изкопа на дом "Младост" във Варна, пълно е с линейки и полиция
Дата: 19/05, 18:311 Коментар

Хороскоп за 20 май понеделник: Да не пие кафе зодия
Дата: 19/05, 18:24

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия