Ръст на печалбите на банките у нас


Дата: 15/05, 21:50

Снимка Булфото, архив

Печалбите на банките у нас растат. Това отчита статистиката на Централната банка. За тази година към края на март печалбата на банковата система е в размер на 818 милиона лева, или с 33 млн. повече в сравнение с първите три месеца на миналата година.

Ето и данните за доходите на банките:

Лихвеният им доход се повишава с 291 милиона до 1,4 млрд. лв. А доходът им от такси и комисионни расте с 18 милиона до 373 млн. лв.

Марина Николова споделя, че всеки път, когато тегли пари от сметката си на банкомат, таксата не остава незабелязана. „Зависи от сумата, но задължително над 3-4 лева до 5 лв.“, казва тя.

И анализаторите отчитат, че услугите на банките у нас за година са поскъпнали. Тегленето на до 1000 лева на каса в офис на банка е по-скъпо с 15 на сто. Тегленето с дебитна карта на банкомат, обслужван от банката – с 34 на сто, а на банкомат на друга банка – с 8%.

„Таксите най-вероятно няма да преустановят своя ход нагоре, защото постоянно има изисквания към самите банки било за по-добра техническа обезпеченост, сигурност. Това е свързано с разходи“, каза финансовият анализатор Иван Стайков, предаде bTV.

Основната заслуга за добрите финансови резултати на банките обаче имат доходите от лихви. През последните години кредитирането у нас расте с бързи темпове, а заедно с това и печалбите на банките.

„Лихвите по депозитите са много ниски, по-малки са от инфлацията, по малки са от тези в Германия. В същото време лихвите по ипотечните кредити са ниски, но бизнес кредитите са значително по-високи и от този диференциал между депозити и лихви по кредитите печелят банките“, обясни икономистът Стоян Панчев.

Дали кредитният бум ще продължи и дали печалбите на банките ще растат със същите темпове, зависи от това дали лихвите по заемите ще се задържат на ниски нива и как ще се увеличават доходите на хората и бизнеса, отчитат още анализаторите.

Междувременно министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов обяви, че Българската банка за развитие може да заработи по-активно за преодоляването на регионалните различия в отделните региони в страната.

До момента банката работи при малките и средните предприятия, но може да разшири дейността си, обясни министърът. Според него банката може да бъде ключов играч в поддръжката на социалната инфраструктура, да се намеси в здравеопазването при болници, затънали в дългове, може да финансира инфраструктурни проекти.

По европейска програма сега има 20 кандидати за индустриални паркове, но парите ще стигнат за 10, отчете Карадимов и поясни:

„Имаме нужда от 35 индустриални парка. Банката за развитие при положение, че лимитът ѝ бъде освободен за такива дейности, би могла да кредитира безпроблемно другите 25 парка в страната на приемлива лихва. Когато направите индустриален парк вие веднъж реиндустриализирате страната, второ преодолявате регионалния дисбаланс, осигурявате работни места и привличате ключови инвестиции в конкретните региони“, посочи министърът на иновациите и растежа.
 



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Дамски чехли - ниски, високи и във всеки цвят
Дата: 29/05, 12:53

Как да изберем подходящи тапети за стена?
Дата: 29/05, 12:50

Швеция изпраща помощ на Украйна за 1,2 млрд. долара
Дата: 29/05, 12:442 Коментара

Топ 7 позитиви на белите зъби
Дата: 29/05, 12:40

7000 лева за варненец, нападнал възрастна жена в дома й
Дата: 29/05, 12:341 Коментар

Още новини
Спонсорирани връзки.

Коментари twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия