Доналд Туск готви нова стратегия


Дата: 14/10, 06:00

Снимка: ЕП

Полша планира временно да прекрати предоставянето на право на убежище като част от стратегията си за ограничаване на нелегалната миграция на фона на напрежението по границата с Беларус. Премиерът Доналд Туск обяви тези намерения в събота на заседание на управляващата дясноцентристка коалиция "Гражданска платформа", като подчерта, че трафикантите на хора, подпомагани от Беларус и Русия, "злоупотребяват с правото на убежище".

Изявлението бе направено, след като в сряда полският премиер се срещна с чешкия си колега Петър Фиала в Прага и двамата лидери заявиха, че пактът за миграцията, който ЕС прие през май, е "недостатъчен“ за справяне с мигрантските потоци.  

Пактът се състои от десет законодателни акта, които бяха подкрепени от по-голямата част от държавите членки на ЕС. Унгария и Полша гласуваха против целия пакет, а страни като Австрия и Словакия се противопоставиха на отделни части. Чехия, която също бе критик на пакта, се въздържа при гласуването на всичките десет документа.  

Реформите включват въвеждането на система за "задължителна солидарност", която ще позволи на правителствата, подложени на прекомерен миграционен натиск, да изпращат лица, търсещи убежище, в други страни. Според Полша и Чехия обаче този ход ще ги принуди да приемат мигранти, припомня "Евронюз“ и БТА.

От 2021 г. насам в Полша се наблюдава огромно увеличение на броя на хората, главно от Близкия изток, Африка и Азия, които влизат незаконно в страната през границата с Беларус. Варшава обвини Беларус и Русия, че водят "хибридна война", умишлено насочвайки мигрантски поток към ЕС, за да го дестабилизират. Москва и Минск отричат тези обвинения.  Само през миналия месец в Полша са регистрирани 2500 мигранти, а от началото на годината броят им надхвърля 26 000, отбелязва "Политико".  


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Неиздадени песни на Джими Хендрикс отиват на търг
Дата: 14/10, 08:24

44 000 са свободните работни места в цялата страна за септември
Дата: 14/10, 08:14

Как се прави здраво сърце?
Дата: 14/10, 08:10

От ЕС обсъждат санкции срещу Иран заради доставяни на Русия балистични ракети
Дата: 14/10, 07:57

15-годишно момиче три дни лежа в Пирогов след побой пред училище
Дата: 14/10, 07:52

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия