Страхотна вест за Васил Божков


Дата: 03/05, 09:11

Снимка: Булфото

Васил Божков може да бъде пуснат от домашния си арест. Бизнесменът е поискал от съда да бъде преразгледана мярката му за неотклонение. Това съобщиха от Софийския градски съд, който ще се произнесе по искането в първия работен ден след Великден.
 
В момента Божков е под домашен арест по т.нар. хазартно дело. Това е и първото от трите разследвания, водени срещу него, което в последните дни на април прокуратурата внесе за разглеждане в съда.

Внасянето на обвинителния акт е сред доводите на Божков да поиска свободата си, пише "Сега". Според него той винаги е бил изряден пред съдебните власти. А когато е получавал разрешение от прокуратурата да напусне за определено време домашния арест, винаги е бил стриктен. Но домашният арест вече му пречел както на бизнеса, така и на политическата дейност. Освен това, по думите му при положение, че делото е вече в съда, няма опасност, ако е на свобода, да пречи на разследването.

На 25 април ставаха точно 8 месеца от връщането на Божков от Дубай и привличането му като обвиняем. Ако делото не беше внесено в съда до 25 април, прокуратурата трябваше незабавно да го освободи. Вероятно и затова прокурорите са бързали да вкарат обвинителния акт, за да оставят съдът да реши дали да пусне Божков.

По това дело прокуратурата твърди, че Божков е ощетил бюджета с над 559 млн. лв. Той е предаден на съд за организирана престъпна група, създадена с цел извършване на изнудване, длъжностни и корупционни престъпления. Наказателното производство е образувано в закритата вече Специализирана прокуратура през 2019 г. В групата са участвали и длъжностни лица от закритата Държавна комисия по хазарта (ДКХ). С Божков на съд са предадени и още 9 души, част от тях - точно длъжностни лица от ДКХ.

Конкретно за Божков обвинението твърди, че той е подбудител, а длъжностните лица от ДКХ извършили нарушение на служебните си задължения - допуснали да не се таксуват и да не се събират в пълен размер дължими такси по Закона за хазарта. Така бюджетът бил ощетен с 559 739 164 лв., посочва още държавното обвинение.Предстои СГС да насрочи разпоредително заседание по делото, на което ще стане ясно дали то ще тръгне по същество, ще бъде върнато на прокуратурата, или ще бъде прекратено.

По второто си дело, свързано с културни ценности, Васил Божков има наложена гаранция от 500 000 лв., която отказа да плати. Аргументът му беше, че като е под домашен арест по делото за хазарта, гаранцията се явява безсмислена. По третото му, т.нар. криминално дело - по което той има и обвинение за поръчителство на убийства, Божков на практика няма наложена мярка за неотклонение, защото прокуратурата оттегли искането си за постоянно задържане, което беше внесла в съда.

Причината Божков да отказва да плати гаранцията е, че той е под домашен арест по друго дело - това за укритите такси от хазарт, по което той беше задържан веднага след завръщането си от Дубай на 25 август.



За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Третото издание на DigitalK&A1 Awards отличи топ 3 на технологичните бизнес иновации на 2023 г.
Дата: 18/05, 00:50

18 май - Международен ден на музеите
Дата: 18/05, 00:34

От Космоса до домашната аптека – уникални български пробиотици
Дата: 18/05, 00:10

На 17 май Българската православната църква отбелязва Събор на Св. Баташки мъченици
Дата: 17/05, 23:48

Георги Рачев: Истинският плаж ще е от юни
Дата: 17/05, 23:14

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия