Картата показа: Циклогенезата в България носи градушки, шквал и дъжд след по-малко от 48 часа


Дата: 27/09, 14:40

Пиксабей

През нощта ще бъде предимно ясно и почти тихо. След полунощ и в сутрешните часове на места, главно в Източна България, ще има ниска облачност и мъгли. Минималните температури ще са предимно между 11° и 16°, в София - 12°. Утре ще бъде слънчево. Ще духа слаб, в източните райони - до умерен вятър от югоизток. Максималните температури ще бъдат между 29° и 34°, в София - около 30°, предаде meteo.bg,

В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на височина 1200 метра ще бъде около 26°, на 2000 метра - около 18°.

По Черноморието ще бъде предимно слънчево. В сутрешните часове на места ще има мъгла и ниска облачност. Ще духа до умерен вятър от югоизток. Максималните температури ще са между 23° и 25°. Температурата на морската вода е 22°-23°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала.

Синоптиците любители от Метео Балканс пък предупредиха за възможни градушки.

Запазват се прогнозите за очакваните значителни валежи на 29-ти септември, тогава голяма част от Балканският полуостров и нашата страна ще са под влияние на преминаващ студен атмосферен фронт, свързан с циклогенез над нашата страна. 

Бавно подвижен студен атмосферен фронт, преминаващ през полуострова, очакваме да се усили (фронтогенезис), зареди голямата разлика в температурата между двете въздушни маси, и разширяващият се антициклон от Западна и Централна Европа. 

Това ще доведе и до усилване на валежите над Западна и Централна България, като една от причините е, че при разширяващ се антициклон се генерират възходящи движения в приземните слоеве.

По северните склонове на Стара планина зареди орографията са възможни и валежи от над 40-50 л/кв.м, като средно моделите прогнозират стойности между 10-20мм. През следващите часове и особено през нощта срещу понеделник, очакваме да се формира и циклон, а през деня в понеделник неговата фронта зона ще премине през Източна България, което ще създаде и предпоставки за очаквани гръмотевични бури. 

Бурите ще са съпроводени от шквалови явления, и силни ветрове, особено по нашето Черноморие. 

Прогноза за очаквани валежи.

Вятърът в неделя ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще започне да нахлува студен въздух. В неделя температурите в нашата страна ще са в широк интервал, като над Западна и СЗ България ще са между 18-20°С. Доста по-топло до 30-32°С на места в Горнотракийската низина.

Температурите в понеделник ще са с малък дневен ход и максималните ще са между 15-20°С

Разбира се, че тази прогнозата, ще претърпи корени промени. Целта ни не е да внасяме паника, а да информираме. Хубаво е да бъдем подготвени, за предстоящите валежи. 

 


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 

Зареждане на коментарите. Моля, изчакайте!



Спонсорирани връзки.



Възрастна българка е арестувана в Гърция, участвала в "ало" измама за голяма сума
Дата: 27/09, 17:10

Кадри от летящата "Лада" на Живко в Бургас показаха важен детайл
Дата: 27/09, 17:03

На "Шел", ОМВ и "Лукойл" такава аномалия не е имало от 2 години
Дата: 27/09, 16:571 Коментар

Зам.-кмет на София: Трябва да бъде изпълнено едно условие, за да не спрат автобусите
Дата: 27/09, 16:51

302 нови работни места откриват в немски автозавод в Българската Виена
Дата: 27/09, 16:51

Още новини
Спонсорирани връзки.

twitter Facebook
Нагоре Назад
Petel.bg © 2011 - 2024 | Пълна версия